Za nezodpovědné nakládání s odpady hrozí vysoké pokuty. Město plánuje častější kontroly
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Roudnice nad Labem svým občanům nabízí mnoho způsobů, jak zodpovědně nakládat se svým odpadem. Někteří z nás však stále nedodržují základní pravidla soužití, znečišťují veřejná prostranství, či nehradí poplatky. Porušování pravidel se však nevyplácí.

Odbor životního prostředí v poslední době zaznamenal zvýšené množství nelegálních odpadů, ukládaných na místa, která k tomu nejsou určená. Nejedná se však jen o černé skládky vytvářené na odlehlých místech, ale především kontejnerová stanoviště tříděného odpadu. U těchto kontejnerů je tak často k vidění např. suť, nábytek nebo pneumatiky.

„V uplynulých měsících jsme udělali maximum pro to, aby každý, kdo přijde ke kontejnerům věděl, co na stanoviště patří a co nikoliv. Zároveň jsme veřejnost upozornili, že budeme vytipovaná veřejná prostranství sledovat a dotyčné postihovat. Bohužel se tato opatření ukázala jako nedostatečná, a proto nyní musíme jednat,“ řekl místostarosta Jiří Řezníček.

Postihy za nedodržování pravidel nakládání s odpadem se přitom viníkům mohou prodražit. Příkladem je nedávný případ, kdy muž u stanoviště v Havlíčkově ulici z auta vyložil křeslo a dvě pneumatiky a nyní mu hrozí pokuta do výše několika desítek tisíc korun. Kontejnery jsou přitom polepeny informacemi, jak s odpadem nakládat, včetně upozornění na kameru sledující tento prostor.

2608odpad1

Zdroj: www.roudnicenl.cz

„Situace je na některých místech již neúnosná. To, že Roudnické městské služby veřejná prostranství v pravidelných intervalech uklízejí, ještě neznamená, že je v pořádku se takto chovat. Naopak by mělo být normální se postarat o odpad který produkuji. Všem občanům je k dispozici sběrný dvůr a pokud ho tam nemohou dopravit sami, nabízíme možnost převozu za úplatu. Pokutování mne samozřejmě netěší, ale na některé bohužel asi nic jiného neplatí. Nezodpovědnost několika jedinců se nejen negativně podepisuje na čistotě životního prostoru většiny, ale zároveň stojí veřejné finance, které by mohly být využity na jinou prospěšnější aktivitu,“ dodal místostarosta.

Do kontejnerů nebo vedle nich ukládají odpad i živnostníci či podnikatelé. Ti si přitom jsou pro svou provozovnu povinni zajistit třídění i odvoz odpadu, který vyprodukují. K tomu by měli mít uzavřenou smlouvu s Městem, nebo přímo s organizací, která se jeho svozem zabývá.

„Povinnosti, vyplývající ze zákona o odpadech, platí pro všechny právnické a fyzické osoby oprávněné k podnikání na základě živnostenského listu nebo zápisu v obchodním rejstříku. Například plastové obaly, papírový odpad nebo sklo z provozoven jsou podnikatelé povinni shromažďovat odděleně a v žádném případě neodevzdávat do komunálního odpadu. Při porušení některé z povinností jim hrozí postih dosahující až několika stovek tisíc korun,“ upozorňuje Milena Nováková z odboru životního prostředí.

Vzhledem ke stále se množícímu počtu případů neplacení na úkor ostatních platících občanů, má již odbor životního prostředí naplánovány dlouhodobé kontroly.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru