Zajděte o víkendu na veřejné bruslení: Zimní stadion opět zahájil provoz
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Pro zimní stadion Lovosice nebyla sezóna 2018/2019 příliš příznivá, pro veřejnost byl otevřen 2. října, ale již 17. prosince 2018 ho postihla závažná havárie a jeho provoz byl ukončen.

Při havárii došlo k prasknutí titanových desek výměníku a k následné kontaminaci solanky čpavkem. Po více jak půl roce byl zimní stadion opět zprovozněn, pro veřejnost se otevřel v sobotu 12. října 2019.

Chlazení ledové plochy bylo původně prováděno nepřímým způsobem pomocí teplonosné látky, kterou je právě solanka. Výparníky z roku 2003, kde docházelo k přenosu tepla, byly dle technické specifikace na pokraji životnosti. Ve velmi špatném stavu bylo i další zařízení a to především kanál vedoucí ze strojovny chlazení na ledovou plochu. Pro opravu a repasování technologie chlazení bylo částečně využito původní funkční zařízení. Kromě něj byla strojovna vybavena novým deskovým výměníkem pro nové chladicí médium a celým komplexním systémem využití odpadního tepla a odpadní vody ze sněžné jámy. Požadovaný chladicí výkon a teplotní úrovně byly převzaty z původní specifikace chladicího systému a skutečných provozních hodnot. Chladicí zařízení bylo vybaveno dvěma šroubovými kompresory, z nichž každý pracuje samostatně. „Jistým pozitivem na celé záležitosti je, že solanka byla vyměněna za ekologičtější chladicí médium. Její likvidace je velice nákladná, z toho důvodu se v původním projektu (pozn. z roku 2018 – ještě před havárií) počítalo s jejím dalším použitím, což je nyní nemožné,“ uvedl Stanislav Hruza, ředitel p. o. Technické služeb města Lovosice.

Havarijní situaci řešila na začátku letošního roku Rada města Lovosice a jako nejlepší variantu nakonec vybrala vybudování nové dvoupatrové přístavby a přesunutí strojovny chlazení do vyššího z nich. A to na základě doporučení odborné firmy Refri systémy s.r.o., se kterou město a technické služby dlouhodobě spolupracují a která se systémy na zimním stadionu zabývala již v minulosti. Druhé nadzemní patro bylo zvoleno z důvodu rizika povodní. Pro přesun chlazení bylo do rozpočtu na rok 2019 vyčleněno téměř 9 mil. Kč.

Toto řešení bylo zastaveno vodoprávním úřadem z důvodu lokace v aktivní záplavové zóně, kde není možné stavět žádné nové objekty a to včetně přístaveb. „Bylo rozhodnuto, že dojde k opravě systémů, tak aby byl na podzim zajištěn provoz, a současně se bude hledat nové řešení přesunu technologie a to v rámci vnitřních prostor budovy,“ sdělil starosta města Milan Dian.

Oprava systému chlazení zimního stadionu stála téměř 2.400.000,- Kč (s DPH) a zajistila ji firma Refri systémy s.r.o.

Havárie nebyla první závadou chladicího zařízení. Také sezónu 2016/2017 provázely potíže. Provoz kompresorů byl problematický a vyžádal si několik nenadálých oprav ještě v průběhu sezóny. V letní pauze (2017) město nechalo vadný systém opravit. Repasování spočívalo především v opravě kompresorů, náhradě vodou chlazených kondenzátorů za odpařovací a v dodávce a montáži technologie. Součástí oprav systému byla dále náhrada stávající detekce úniku čpavku, vyměněn byl vadný spínač průtoku solanky a čerpadlo solanky. Do odstranění havarijního stavu bylo z rozpočtu města v roce 2017 investováno více jak 2,2 mil. korun.

Zimní stadion je zpravidla v provozu zhruba od přelomu září a října až do března. Náklady za sezónu se pohybují kolem 4 milionů korun. V těchto nákladech jsou zahrnuty: energie, materiál, ale také opravy a udržování nebo mzdové náklady zaměstnanců. Provoz je hrazen z výnosů pronájmu ledové plochy, vstupného za veřejné bruslení a z rozpočtu města. Hlavní část nákladů, zhruba ¾, hradí město Lovosice.

Veřejné bruslení bude probíhat o víkendu (každou sobotu a neděli) od 13:00 do 15:00. Ceník: Dospělí 50Kč/2hod; Děti 25Kč/2hod; Doprovod 10Kč/2hod.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru