V Trnovanech by místo stavby obchvatu uvítali úpravu stávající komunikace
Zdroj: www.rsd.cz
Litoměřice

Trnovany - Zejména zlepšení průjezdnosti spojené se zvýšením bezpečnosti provozu v obci bylo hlavním tématem pracovní schůzky části zastupitelů obce Trnovany se zástupci chomutovské Správy ŘSD.

Zastupitelé Trnovan v čele se starostkou Martinou Čechovou probírali se zástupci ŘSD možné varianty, které by vedly ke zlepšení dopravní situace v obci. Její zástavbou prochází silnice I/15, která obec v podstatě dělí na dvě poloviny. Problémem je kromě intenzity provozu malá šíře komunikace. „Bylo by potřeba udělat zásadní změny. Máme tu úzké úseky a v ostrých zatáčkách nám končí auta až na chodníku,“ popsala starostka. Zvláště rizikový je průjezd tranzitní dopravy, kdy kamiony při vyhýbání se v zatáčkách brání hladké plynulosti provozu.

V minulosti se sice uvažovalo o vybudování severního obchvatu, který je veden v územním plánu obce, jeho trasa však vytváří bariéru mezi vlastní obcí a částí Podviní. Pro budoucí rozvoj obce je urbanisticky nevhodná a obec tuto variantu nepodporuje. Proto je navrženo vypuštění koridoru severního obchvatu ze Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje v rámci jejich 2. aktualizace. Součástí územního plánu obce je také územní rezerva pro jižní variantu, která by pomohla i nedalekým Ploskovicím. Ale dříve se ukázala jako ekonomicky nevýhodná z důvodu extrémně náročného řešení.

V průběhu jednání na obecním úřadě však bylo sděleno, že obec by nejvíce preferovala, pokud by byly provedeny úpravy na stávajícím vedení I/15 obcí. Jedním z argumentů bylo, že by život v obci s více než 400 obyvateli po vyvedení dopravy téměř ustal. Ačkoliv stávající provoz má svá negativa, je zároveň zdrojem pro řadu místních podnikatelů (pekárna, motorest, trhy atd.). Zástupci ŘSD sdělili, že s předloženou variantou budou dále pracovat, byť návrh na jižní vedení obchvatu zcela nezavrhli. Případné úpravy trasování I/15 v obci by si vynutily demolici několika domů v zúžených úsecích silnice. „Na generálním ředitelství necháme prověřit obě varianty. Do konce roku zjistíme, kolika domů by se to týkalo,“ nastínil další postup přípravy vedoucí provozního úseku Vít Plechatý. V úvahu tedy připadá rozšíření a částečné napřímení silnice u stávajících domů.

Vedení obce hodlá být v dalších krocích i nadále nápomocno. Týká se to například případného zajištění parcel pro výstavbu nových domů za ty, které by museli obyvatelé kvůli zamýšleným úpravám opustit. Vzhledem k současnému omezenému prostoru kolem I/15 nelze realizovat protihluková opatření v podobě stěn. Ačkoliv již došlo k doplnění vodorovného značení na křižovatce s místní komunikací, přála by si obec ještě další drobnější úpravy. Konkrétně se jednalo o umístění svodidla do úseku před obecním úřadem, pročištění ucpaného příkopu, opravu poškození krajnice způsobené najížděním kamionů až mimo asfalt či vybudování přechodu, na jehož financování by se podílela obec i ŘSD jako správce komunikace.

Závěrem přítomní ocenili věcný přístup při debatě nad možnými návrhy řešení a deklarovali, že vzájemná spolupráce při hledání finální podoby vedoucí ke zlepšení dopravní situace v obci bude dále pokračovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru