Více než 56 tisíc Čechů dojíždí za prací do ciziny, lákají je peníze a lepší perspektiva
Foto: Starke Jobs
Litoměřice

Ústecký kraj – Podle odhadu společnosti Eurostat pracovalo v první polovině tohoto roku více než 56 tisíc Čechů. Ti nejčastěji vyjíždějí za prací do sousedního Německa. Hned v těsném závěsu se ale drží Velká Británie. Následuje Rakousko, Slovensko a Nizozemí. Polsko se přílišnému zájmu mezi Čechy naopak netěší téměř vůbec.

Odlivu českých zaměstnanců za prací v zahraničí nelze podle představitelů Hospodářské komory konkurovat, neboť čeští zaměstnavatelé jsou proti například Německu příliš svázaní horší legislativou, horším zákoníkem práce a také vyššími odvody. Za velký fenomén považují také německý Kindergeld, který je podle nich jedním z hlavních důvodů, proč je o práci v Německu největší zájem.

Do zahraničí dohánějí Čechy také exekuce

Poměrně častým důvodem pro odchod za prací do zahraničí jsou také exekuce.V Ústeckém kraji je v exekuci na 125 tisíc lidí, které se promítá do sociální podoby kraje. Podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje Martina Kliky (ČSSD) takový počet exekucí nahrává vysokému počtu sociálně vyloučených lokalit, vysoké nezaměstnanosti a nízkým příjmům v kraji. Čím více totiž lidé postižení exekucí vydělají, tím více jim zabaví exekutor.

Příjmy ze zahraničí nepostihne exekutor tak snadno jako z tuzemska

Lidé postižení exekucí pak mají několik možností: Mohou se evidovat na úřadu práce a žít z pomoci od státu, kterou exekučně nelze zabavit, nebo (či zároveň) pracují načerno, čímž ovšem nahrávají vzniku šedé ekonomiky. Řešením by přitom mohla být úprava plnění již uložené exekuční povinnosti. Legální cestou, jak plnit uloženou exekuční povinnost a zároveň neživořit z nuzné částky, bývá právě zaměstnání v zahraničí. Zatímco českou výplatu postihne exekutor srážkami poměrně snadno, na tu ze zahraničí se dostane jen velmi stěží.

V Evropě chybí zaměstnanci, a to i ti bez kvalifikace

Největší poptávka je v zahraničí po řidičích, kterých je nedostatek plošně po celé Evropě. Ženy nalézají uplatnění nejčastěji ve zdravotnictví a pečovatelských službách. V příhraničních oblastech se také dobře daří nalézt práci v oblasti výroby dílů pro automobilky. Zatímco v Německu nalézají Češi uplatnění, ve své vlasti začínají chybět. Personalisté se shodují, že za poslední rok museli výrazně klesnout v nárocích na zaměstnance, není výjimkou, že na kvalifikované pozice hledají personalisté vhodné kandidáty i více než rok.

Pracovní migrace je běžná v celé Evropě

České společnosti tak hledají zaměstnance i prostřednictvím personálních agentur, které se zaměřují na pracovní síly z východu. Za prací do zahraničí ale míří také zmiňovaní Němci, populární je i u Francouzů. Propojení trhu práce lze tedy vnímat jako logický důsledek otevření hranic v rámci Unie.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru