Roudnice se rozloučila se sestrou Canisií. Významně se zasadila o rozvoj sociálních služeb
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V uplynulém týdnu zemřela švýcarská řádová sestra Canisia (Ida) von Riedmatten, která se významně zasadila o rozvoj sociálních služeb v Roudnici nad Labem. Dnes jsme se s ní naposledy rozloučili při zádušní mši v kostele Narození Panny Marie.

Ve středu 29. ledna, v nedožitých 88 letech, zemřela řádová sestra Misionářek Svaté Rodiny Canisia (Ida) von Riedmatten. Roudnice nad Labem vyslala svého zástupce do jejího posledního působiště, švýcarského Reussbühlu, a prostřednictvím kondolenčního listu vyslovila hlubokou a upřímnou soustrast nad ztrátou této mimořádné láskyplné ženy, osobnosti, která se při misijním pobytu v našem městě v letech 1996 – 2000 významně zasadila o rozvoj místních sociálních služeb.

Zádušní mše proběhla také v roudnickém římskokatolickém kostele Narození Panny Marie. Zúčastnil se jí i starosta František Padělek, který za město předal smuteční kytici.

1002rozloucenikz1

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Canisia (Ida) von Riedmatten (3.12.1932 – 29.01.2020)

 

Jako řádová sestra 59 let věrně sloužila řádu Misionářek Svaté Rodiny.

„Po složení řádového slibu v mateřském klášteře v Baarlo (Nizozemsko) působila sestra Canisia několik let jako učitelka v mateřské škole v Německu. 1965 dostala se třemi dalšími sestrami za úkol převzít vedení starobince Obermättli v Reussbühlu. Zároveň ji byla svěřena zodpovědnost za skupinu sester, která se stále rozrůstala. Sestra Canisia se angažovala při plánování a stavbě nového Domova důchodců Staffelnhof, který byl 1976 otevřen. Díky jejím schopnostem a charismatu vedla Domov úspěšně a obětavě až do odchodu do důchodu. Přispěla tak k dobrému jménu a oblíbenosti Domova. Po čase se sestra Canisia rozhodla pro několikaletou práci v sociálních službách v Roudnici.

V roce se 1996 Sestra Canisia a sestra Marlies usadily v Roudnici. Farní úřad Římskokatolické církve v Roudnici nad Labem jim připravil byt v Havlíčkově ulici. Tento dům se brzy stal malým klášterem. Odtud obě sestry působily. Navštěvovaly rodiny i jednotlivce. Sestra Canisia vyučovala němčinu na zemědělské škole a gymnáziu, sestra Marlies se věnovala hlavně starým lidem a romským rodinám. Docházelo k úzké spolupráci s místní charitou. V přízemních prostorách jejich domečku byl zřízen romský klub, kam s radostí romská mládež docházela a spolu se sestrou Marlies se učili tanci, zpěvu a praktickým činnostem (vaření, šití apod), ale zároveň se s ní připravovali na vyučování. Obě sestry byly vždy k dispozici a nablízku těm, kteří potřebovali pomoc.

Po návratu do Švýcarska se angažovala několik let u sester v Charitas Curych. Od 2004 do 2014 ji bylo opět svěřeno vedení společnosti sester v Reussbühlu.

Její síly ubývaly. Tak jak se dříve starala o druhé, tak musela teď sama přijmout služby jiných. Přesídlení do Domova Oberschache bylo nevyhnutelné. Zde byla s láskou ošetřována až do odevzdání sveho života Stvořiteli. Děkujeme Bohu za její život a působení,“ uvedla roudnická farnost za Řád sester, rodinu a příbuzné.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru