Ještě to není všechno! Výstraha před větrem trvá do večera, v terénu jsou stovky energetiků
Častý problém, pád stromu do vedení vysokého napětí. Foto: Skupina ČEZ
Litoměřice

Ústecký kraj – Vichřice se silnými nárazy větru ještě není za námi. Upozorňují na to meteorologové, podle kterých platí výstraha až do úterních večerních hodin.

„Výstraha před silným větrem platí dnes pro ČR do 20. hodiny. Nárazy západního větru by dnes měly ještě dosahovat 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách až 30 m/s (110 km/h). Zítra přes den už budou nárazy větru nižší: 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h),“ uvedl na svém twitteru Český hydrometeorologický ústav.

I když stále fouká, situace se podle energetiků uklidňuje. „Daří se nám připojovat další odběratele k distribuční soustavě. Aktuálně dispečink ČEZ Distribuce eviduje 129 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je přes 23 tisíc odběrných míst. Během rána a dopoledne přibylo kolem čtyř desítek nových poruch na vedení vysokého napětí, příčinou byl ještě silný vítr i nalomené stromy, které popadaly až dnes do vedení,“ sdělila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Na řadě míst jsou již poruchy na vedení vysokého napětí opraveny, pokračují práce na hladině nízkého napětí. „V terénu máme stovky pracovníků i subdodavatelských firem, plně vytíženi jsou také dispečeři a pracovníci call centra. To přijalo během včerejšího dne více jak 20 tisíc hovorů o poruchách,“ dodala mluvčí.

Hasiči po celé republice evidují od půlnoci do dnešní desáté hodiny 617 výjezdů v souvislosti se silným větrem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru