Dobré zprávy! Z testovaných lidí bylo jen několik pozitivních, uzdravují se i senioři v Domově U Trati
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Situace na Litoměřicku se v souvislosti s onemocněním COVID-19 mění k lepšímu. Uzdravují se i senioři v Domově U Trati, kde skončila plošná karanténa. Nicméně proti koronaviru nemáme imunitu. Vyplynulo to ze včera zveřejněných předběžných výsledků plošného testování, které v nejpostiženějších oblastech provádělo Ministerstvo zdravotnictví.

Celkem bylo zachyceno 107 osob s pozitivním testem na protilátky z celkového počtu 26 549 odebraných vzorků. Zahrnuto do testování bylo kromě Brna, Prahy, Olomouce a Litovele/Uničova i Litoměřicko, kde žije 96 331obyvatel. Odběry probíhaly na Zahradě Čech a ze 3 106 zde odebraných vzorků jich bylo jen několik málo jedinců pozitivních. Přesný údaj autoři studie neposkytli.

„Nouzová opatření byla přijata včas a zabránila významnějšímu prostupu infekce populací,“ shrnul plošné testování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Více ke studii na: https://covid-imunita.uzis.cz/

Lidé projevili velkou ochotu nechat se testovat. Celkem 71 procent jich uvádělo, že chce přispět k poznání nemoci, 64 procent chce vědět, zda nemoc prodělal a stejné procento odpovědí bylo zaznamenáno u otázky, zda chci vědět, zda mám protilátky a jsem imunní.

Situace na Litoměřicku se postupně mění k lepšímu. Ke včerejšímu dni je 246 pozitivně testovaných a tento počet je v posledních několika dnech více méně neměnný. Naopak roste počet uzdravených, kterých už je 139.

Místem s nejvyšším počtem nakažených byl Domov U Trati v Litoměřicích. Po dlouhých 38 dnech zde na konci dubna skončila plošná karanténa. Zde žijící senioři se uzdravují. „Nemoc neměla u většiny klientů vážný průběh, a tak i pozitivně testovaní bojovali s nemocí v domácím prostředí. I přes veškeré úsilí však čtyři klienti domova na obtíže spojené s nákazou zemřeli. Personál domova se mohl vrátit domů, jsem pyšný, jak situaci zvládl. V tuto chvíli jsou v zařízení pouze dva klienti z původních 56 nakažených, kteří mají za sebou zatím jen jeden negativní test na COVID-19, výsledky druhého netrpělivě očekáváme. Plošná karanténa na celé zařízení se tak změnila pouze na izolační pokoje pro nakažené. Ostatní v zařízení mají za sebou minimálně dva negativní testy. Pět klientů nadále zůstává v péči lékařů v nemocnici,“ konstatoval dnes ráno Jindřich Vinkler, ředitel Centra sociální pomoci, pod které domov patří.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru