Město rozdá seniorům SOS hodinky pro případ nouze
Zdroj: www.liomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Město Litoměřice ve spolupráci s Farní charitou bezplatně předá stovku tzv. „SOS hodinek“ litoměřickým seniorům, kteří se mohou ocitnout v ohrožení života. Rozšiřuje tak již nyní pestrou nabídku sociálních služeb, která cílí i na nejstarší obyvatele.

Zkvalitnění bezpečnosti seniorů v Litoměřicích a okolí, kteří se mohou dostat do potencionálního ohrožení, zajišťují chytré hodinky fungující jako mobilní telefon připevněný na ruce. Technologie obsahuje GPS, čímž usnadňuje lokaci osoby, SIM kartu a stlačením jednoho tlačítka jsou hodinky schopny přivolat pomoc. V případě ohrožení senior zmáčkne červené SOS tlačítko, poté je spojen s dispečinkem umístěném v recepci Domova pro seniory na Dómském pahorku. Funguje v nepřetržitém provozu. Školený personál dispečinku komunikuje s klientem a v případě ohrožení zajistí okamžitou pomoc. Zároveň mohou být upozorněny i blízké osoby seniora. Výhodou hodinek není jen odolnost proti vodě, prachu a nárazu, ale také snadná manipulace a nabíjení nebo přenos dat na dispečink, který průběžně vyhodnocuje stav osoby, která je má připevněné na ruce.

Pořizovací náklady projektu SOS hodinek činí 958 tisíc korun, z čehož město uhradilo 750 tisíc korun. Služba bude provozována pečovatelskou službou Farní charity Litoměřice a distribuce prvních sto kusů hodinek začne ve čtvrtek 14. května „Přestože vstupní náklady na pořízení hodinek činí 9500 korun na osobu, první stovka seniorů z Litoměřic dostane díky městu hodinky zdarma. Lidé uhradí jen náklady spojené s provozem SIM karty, tj. 250 korun měsíčně,“ vysvětluje úvodní fázi projektu ředitelka Farní charity Litoměřice Karolína Wankovská. Po vyčerpání první stovky hodinek předaných předem prověřeným zájemcům zdarma se mohou hlásit i obyvatelé z okolních obcí. Ti však již budou muset zaplatit jednorázově 9500 korun a následně měsíční paušál ve výši 250 korun. V pořizovací ceně hodinek jsou kalkulovány nejen výrobní náklady, ale také následný servis spojený s provozem celé služby, včetně dispečinku.

V rámci prvního roku bude projekt realizovaný jako pilotní ve spolupráci s Masarykovým ústavem vyšších studií ČVUT a Technickou akademií ČR, které se budou podílet na vytváření statistik a odstraňování chybovosti.

„SOS hodinkami tak město Litoměřice doplňuje již fungující projekt a mobilní aplikaci Komplan, který slouží jako rychlá navigace v případě potřeby sociálních a zdravotních služeb, a I.C.E. kartu – tzv. seniorskou obálku,“ informovala vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Renáta Jurková. „Cílem celého projektu bylo podpořit Farní charitu Litoměřice v rámci pečovatelské služby, udržet lidi co nejdéle v jejich bezpečném a přirozeném prostředí v rodinách a dále rozšiřovat nabídku sociálních služeb, k čemuž nám pomáhá toto chytré řešení,“ dodal tajemník městského úřadu Milan Čigáš.

Zájemci o SOS hodinky z řad seniorů se mohou obrátit přímo na pracovníky pečovatelské služby Farní charity Litoměřice (tel. č. 731 402 424 nebo 417 770 096).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru