Aktivisté vtrhli na rypadlo, budovu těžební firmy a na září slibují další protesty po Ústeckém kraji
Jeden z pochodů v rámci dřívějších Klimakempů. Foto: archiv / Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj – Hnutí Limity jsme my oznámilo po pátečním zasedání uhelné komise v Ústeckém kraji, že na září chystá „akční víkend“. Má jít o různorodé protesty.

V minulosti aktivisté vtrhli do prostoru uhelného lomu Bílina, obsadili skrývkové rypadlo nebo rozvěsili transparenty na mostecké sídlo těžební firmy. „Klimatická krize se každým rokem stupňuje a jednat musíme teď hned. Na 3. až 6. září svoláváme akční víkend proti uhlí, během kterého plánujeme v severních Čechách uspořádat různorodé protesty za co nejrychlejší konec uhlí a spravedlivou transformaci,“ informovala za Limity jsme my Petra Jelínková.

Podle aktivistů není na co čekat a požadují okamžité uzavírání uhelných elektráren. Se zprávou přicházejí v době, kdy v prunéřovské elektrárně, která se bude zavírat, zasedala uhelná komise. Ta rozhoduje o budoucnosti uhlí v Česku.

„Požadujeme spravedlivý konec uhlí, který musí jít ruku v ruce s vytvářením čistých pracovních míst a podporou lidí, kteří v uhelném průmyslu pracují nebo jsou postižení jeho dopady. Stejně tak chceme demokratizaci energetiky, tedy přechod na obnovitelné zdroje ve vlastnictví obcí, komunit a družstev,“ tlumočí názor hnutí Petra Jelínková.

Trochu paradoxně strana Zelených v Ústeckém kraji nedávno oznámila, že by si přála v Krušných horách vznik chráněnné krajinné oblasti, nebo rovnou národního parku. A s tím by souviselo rovněž odmítání stavby větrných elektráren, které jsou považovány za obnovitelný zdroj energie.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru