Do Prahy za dvacet minut: Starostové kvůli jednání o vysokorychlostní trati založí spolek
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Vedoucí plánované výstavby vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan přijeli do Litoměřic představit starostům ORP (obce s rozšířenou působností) Litoměřice své záměry. Na jednání do hradu všechny pozval litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. Zastupitelé obcí chtěli znát hlavně odpovědi na otázky svých občanů, kteří se obávají o své nemovitosti či ztrátu soukromí.

Na úterním jednání se hovořilo hlavně o úseku Roudnice nad Labem – Litoměřice. Vedoucí projektu představili starostům tři varianty, kudy by mohla železniční trať vést. V odpovědích na dotazy, v nichž plály emoce, byli ubezpečeni, že vše je zatím ve stádiu příprav, posudků a jednání. Nic v tuto chvíli není rozhodnuto a se samotnou výstavbou se nezačne dřív než za sedm let.

„Rozhodli jsme se založit spolek, jehož prostřednictvím s vámi chceme vést jednání. Věříme, že bychom tak mohli najít společnou cestu,“ sdělil vedoucím projektu Michal Mančal, starosta Křešic. Ti tuto možnost uvítali, jednání jsou nakloněni a budou se snažit lidem vyjít maximálně vstříc.

Někteří zástupci obcí vyjádřili také obavu z toho, že by se plánovaná trať mohla „postavit“ mezi jejich místní části, a tím znesnadnit občanům možnost chodit či jezdit z jedné obce do druhé (například Hrobce – Rohatce). Dále se obávají tunelů vedoucích pod obcí. Vedoucí projektu starosty ubezpečili, že v hloubce cca 50 metrů zástavbě nic nehrozí. Ti tuto informaci ovšem přijali s nedůvěrou.

„Je velice důležité vést dialog. Jedná se o obrovskou stavbu za miliardy korun a je potřeba, aby nejen dobře sloužila svému účelu, ale aby zároveň netrpěli lidé, kteří v její blízkosti budou žít,“ uvedl Ladislav Chlupáč.

Pokud by trať byla dle plánů postavena zhruba v roce 2035, mohli by se občané Litoměřic dostat do Prahy za dvacet minut.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru