Lovosice - Lípy u sochy sv. Václava v Lovosicích byly ve středu 18. listopadu pokáceny. Obě byly ve velmi špatném zdravotním stavu, měly narušenou stabilitu a hrozily pádem. Že je situace opravdu vážná, se ukázalo letos v září. U větší lípy došlo za téměř úplného bezvětří k odlomení kosterní větve.

Už v roce 2017 bylo zřejmé, že větší z lip u sochy sv. Václava je v některých částech silně napadena agresivní dřevokaznou houbou způsobující bílou hnilobu - troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius), což se projevovalo vytvářením velkých chorošovitých plodnic na kosterních větvích.

Za účelem ověření stavu dřeviny byla ta prohlédnuta městským architektem a odbornou arboristickou firmou, přičemž již v té době padnul názor, že by se lípa měla s ohledem na bezpečnost lidí pohybujících s v blízkosti sochy sv. Václava pokácet.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru