Městu byly darovány historické studie objevené v Kozojedech
zprava: městský architekt Doc. Jan Mužík, Ing. Michal Kříž (odbor územního plánování), místostarosta Mgr. Karel Krejza, PhDr. Filip Hrbek (radní města, historik). Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Historické studie Litoměřic ze 70. let 20. století mapující prostor kolem hradebních bašt mezi ulicemi Velká Dominikánská a Na Valech nalezla majitelka jednoho z rekreačních objektů v Kozojedech nedaleko Loun.

Nálezkyně sama aktivně kontaktovala místostarostu Karla Krejzu s nabídkou nezištného předání těchto materiálů městu Litoměřice, a ten do věci zapojil radního a historika Filipa Hrbka, který je předsedou komise územního rozvoje a také autorem výstavy o Městské památkové rezervaci v Litoměřicích.

1412kozojedykz2

Zdroj: www.litomerice.cz

„Tyto darované studie z roku 1972 jsou velice detailní a zachycují dvě možné varianty přestavby prostoru mezi dnešní ulicí Na Valech a Velkou Dominikánskou. Jedna pracovala s myšlenkou výstavby domova seniorů v místech dnešní dílny ručního papíru a druhá naopak upřednostňovala parkové využití celého prostoru. Obě však počítaly s demolicí všech domů mezi oběma ulicemi, aby se tak odkryl pohled na městské hradby i jejich bašty. Inspirací zde mohla být situace v Lounech či v Nymburku, kde ve druhé polovině 20. století došlo k řadě demolic, které měly za cíl vytvořit rozsáhlé pohledy na městské hrady. V našem městě tyto demolice proběhly zejména v prostoru dnešní ulice Mezibraní. O záměru demolic mezi ulicemi Na Valech a Velká Dominikánská jsme věděli z asanačního plánu z 50. let, ale to, že se tyto plány takto podrobně rozpracovávaly ještě o 20 let později, jsme netušili,“ uvedl litoměřický radní Filip Hrbek, který si materiály u nálezkyně osobně vyzvedl.

Detailní studie byly prozkoumány odborníky na územní rozvoj a městským architektem a budou uloženy u pracovníků územního plánování jako zdroj inspirace pro možné povrchové úpravy v prostoru u dílny ručního papíru a nedalekého parkoviště.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru