Malý vánoční zázrak? Ježíšek nadělí ochlazení, sněžit bude i v nížinách
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - To je hnus, velebnosti. Při ohledu z okna přicházejí mnohým obyvatelům Česka nepochybně na mysl právě tato slova. Není se čemu divit, dlouhou, velmi dlouhou dobu panuje stereotypní, respektive ponuré, sychravé, zkrátka typicky podzimní počasí. Akorát v prosinci. Zdá se, že se počasový vánoční duch letos rozhodl držet krok s všeobecnou atmosférou, panující napříč celým světem. Ale těsně před příchodem Vánoc od toho zjevně upustí – během vánočních svátků k nám dorazí studený vzduch a sněhové vločky se vrátí i do nejnižších poloh. Kolik jich bude? Ladovská zima o Vánocích, konečně po x letech?

Korona nekorona, jedna věc se nezměnila – v obchodech to praskalo ve švech. Přinejmenším o posledním adventním víkendu. Nicméně lze předpokládat, že parkoviště nákupních center ještě nemají to nejhorší za sebou... Avšak inverze, ta už to za sebou má. Důvodem je teplá fronta, která se v noci z 21. na 22. prosince začala vkrádat do českého vzdušného prostoru a která s sebou přinesla čerstvé západní oceánské proudění. Jeho moc jako první pocítili lidé ve Francii, v Beneluxu a v Dojčlandu, kde již v ranních hodinách bylo až 15 °C. Dejme tomu Düsseldorf v 9:00 hlásil 14 °C. Celkem teplý vzduch si postupně podmaní i naši republiku, byť ne tak razantně jako na Západě, ale ne na dlouho.

Jak by měly vypadat (korona)Vánoce 2020? Zhruba následovně:

STŘEDA aneb VEZMĚME OBCHODY ÚTOKEM

Nad Lamanšský průliv, kvůli kterému jsou Britové "odříznuti" od Evropy, se nasune střed docela hluboké tlakové níže, a tak nejen Angličané budou mít problémy s větry. I my Češi pocítíme vliv této tlakové níže, jíž bylo přiřknuto jméno Greta (švédské dítko s tím tentokrát nemá nic společného). Nadále povane západní vítr, a proto se středeční nejvyšší odpolední teploty zastaví na hodnotách okolo 8 až 10 °C. Ráno v minimu kolem 8 až 6 °C. Čili teplo. Mraků bohužel hodně, o slunci tedy budeme zase pouze snít. Na 99,9 % sprchne, především ráno a večer, ve všech nadmořských výškách.

ČTVRTEK aneb JEŽÍŠEK PO ROCE OPĚT DORAZIL

Greta v průběhu Štědrého dne uteče nad pomezí Německa a Polska, neboť ji tam vyžene mohutnější tlaková výše, která postoupí nad Britské ostrovy. Toto je dobře, alespoň pro všechny zimomily – vítr se stočí k severu. Letošní Štědrý den tedy bude jakýmsi zlomem, co se povětrnostních podmínek týče. Děda Mráz, Ježíšek, Santa Claus, Kaufláč, Pepko, Tesko, internety... Ať už u Vás nosí dárky kdokoliv, s mraky nic neudělá. Znovu jich bude jako máku, pouze nad ránem se možná přechodně vyčasí (že by na nás mrklo slunce, symbolicky na Štědrý den???). Srážky budou, hlavně v Krušných horách – zpočátku dešťové, potom již sněhové. Takže budete-li štědrý večer trávit nahoře na horách, uvidíte sníh. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 8 °C, ráno v minimu kolem 10 až 8 °C, večer kolem 0 až 2 °C, na horách pod 0 °C.

PÁTEK aneb ŽEREME, ŽEREME, ŽEREME

Boží hod vánoční, hlavní den Vánoc, se ponese v duchu severního proudění. Vzduch od severu k nám poteče mezi tlakovou výší se středem u Irska a Gretou, tlakovou níží, se středem nad západním okrajem Ruska. Studené severní kontinentální proudění srazí teploty, naneštěstí bude skoupé na srážky, přesněji řečeno na sněhové vločky. Obloha bude převážně oblačná až zatažená, v Krušných horách se sněžením (nějakého to číslo napadne). V nížinách, na závětrné straně neboli ve srážkovém stínu Krušných hor, se sněhové vločky ukážou spíše sporadicky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 3 °C, ráno v minimu kolem 0 až 2 °C.

SOBOTA aneb ŽEREME, ŽEREME, ŽEREME

Viz. Boží hod vánoční.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru