Víkend doprovodí mraky a silný vítr, dosahující až síly vichřice
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Litoměřicko - Klaus před nedávnem dobyl český internet. Ne proto, že by opět neměl nasazenou roušku/respirátor/plynovou masku, ne proto, že by se opět stal hostitelem koronaviru. Tentokrát nešlo o exprezidenta České republiky, nýbrž o rozsáhlou tlakovou níži, které v berlínské Svobodné univerzitě přiřkli jméno Klaus. Klaus u nás chvíli zůstane, a proto se dočkáme na slunce poněkud skoupého a na větry bohatého víkendu.

Ve středu ráno západní polovinu Ústeckého kraje pocukroval sníh. A zima se na mžik vrátila i do nížin, Chomutova či Mostu nevyjímaje. Ve čtvrtek ráno se situace opakovala, ačkoli sněhu již bylo méně a zmizel podstatně rychleji. Zase ale padal všude. Sníh na zemi v březnu, to není nic převratného. V dobách dávno minulých se lidé brodili sněhem i mnohem později. Třeba v Ústí nad Labem-Vaňově 17. dubna 1992 ležel 1 cm sněhu, v Ústí nad Labem-Kočkově se nejpozdnější den se sněhovou pokrývkou (v rámci let 1975 až 2021) datuje na 29. duben 1985, měla 2 cm. Děčín 16. dubna 1997 hlásil dva cenťáky, Teplice v tentýž den hlásily tři cenťáky. Ostatně duben – ještě tam budem!

Před chvílí jsme se poblíž vánočního stromečku cpali bramborovým salátem... A za tři týdny Velikonoce. Štěstí, že tzv. svátky jara nejsou již teď. V nejbližší budoucnosti totiž počasí příliš pozitivně naladěné nebude:

12. března: Do pozdního odpoledne polojasno až oblačno s tím, že některá místa navštíví přeháňka/přeháňky. Nahoře na horách sněhové vločky, jinde dešťové kapky. V době od cca 16:30 do 19:30 to vypadá na jasnou oblohu, z čehož plynou výborné podmínky pro pozorování západu slunce (okolo 18:05). Pak od západu dorazí trocha vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 9 °C.

13. března: K ránu přechodně až polojasno, jinak ale převážně oblačno až zataženo. Srážek poskrovnu, mnohde ani ň. Nejpravděpodobnější budou v Krušných horách, přičemž na jejich vrcholcích, pouze tam, budou sněhové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 10 °C, ráno v minimu kolem 3 až 0 °C.

14. března: V podstatě po dobu všech 24 hodin velká oblačnost, resp. oblačná až zatažená obloha, srážkové úhrny nicméně nebudou nejvyšší, spíše nulové. Odpoledne v maximu okolo 5 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -1 °C.

15. března: Další den strávený s mraky, které budou nebe okupovat od půlnoci do půlnoci. Určitě nepřekvapí nějaká ta přeháňka, i v nejnižších polohách sněhové. Ráno v minimu kolem 1 až -2 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 6 °C.

V úvodu bylo řečeno, že Klaus přinese větry. Přinese, ale víceméně jen do hor a obecně na vrchy kopců a momentálně vyhaslých sopek. Třeba ve čtvrtek vrcholky Krušných hor bičovaly poryvy o síle až 90 km/h, zatímco například v Mostě či Teplicích měl vítr nanejvýše 30 km/h. V Žatci maximálně 40 km/h. Žádný mordor či hurikán. A tak tomu bude i o víkendu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru