Nerozvážný krok počasí: brzy přeruší vzestupnou tendenci teplot
Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Litoměřicko - Dny jsou stále delší a delší, již (pravda díky letnímu času) máme světlo až do půl deváté. Nicméně stromy se ne a ne probudit. Ano, některé už se pomalu začaly zbavovat nahoty, ale je jich poskrovnu. K tomu nedostatek slunečních paprsků a dvacítky z konce března také pořád nikde. Avšak hned první den nového týdne přinesl naději, naději na lepší zítřky. Bavíme se teď samozřejmě o jarním počasí, resp. teplotách – v pondělí byly v Ústeckém kraji naměřeny nejvyšší hodnoty v celé České republice. A podobně tomu bude i v nejbližší budoucnosti. Očividně ne na dlouho, soudě podle titulku...

V Ústí nad Labem-Vaňově rtuť teploměru zlehka překročila hranici 15,0 °C. Právě Ústí tak ovládlo tabulku denních maxim. Asi nepřekvapí, že metropole severozápadních Čech pamatuje teplejší 19. dubny. K nejzářivějším 19. dubnům v tomto ohledu patří 19. duben 2018, který Ústečanům dopřál až letních 25,3 °C. Tehdy byl svět ještě v pořádku, čili žádné respirátory a spol. Patnáctky se dočkali také v Děčíně a Doksanech a Mostě, kde rovněž v minulosti bylo přes pětadvacet. Takový Děčín 19. dubna 1968 zaznamenal až 26,8 °C.

Takže, co můžeme očekávat v dohledné době?

20. dubna: Po většinu dne se zase po nebi budou potulovat mraky. A protože jim alespoň dvoumetrové rozestupy ani jiná opatření nic moc neříkají, opět budou celkem zdárně blokovat průnik paprsků z naší nejbližší hvězdy až k nám. Neznamená to ale, že se nedočkáme ani špetky vitaminu D. To ne, nějaká ta díra se mezi mraky najde, obdobně jako v pondělí. Možná se objeví přeháňka, spíše ale ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 16 °C.

21. dubna: Středa, čeho chcete je třeba. Tento až žinantní (synonymum pro trapný) rým známe asi všichni. Oproti předešlým dnům ubude oblačnosti. V noci, lépe definováno od půlnoci do dopoledne to vypadá na jasno až polojasno, poté přechodně, na několik hodin, na polojasno až oblačno s cca 33,333% šancí na přeháňku a ještě před západem slunce se s velkou pravděpodobností na chvíli vyjasní. Na chvíli, čili podmínky pro pozorování hvězd špatné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 15 °C, ráno v minimu kolem 7 až 4 °C.

22. dubna: Mezi tlakovou výší nad Británií a Irskem a tlakovou níží nad Baltským mořem k nám pronikne chladný a vlhký vzduch od severozápadu. Nad Krušnými horami se podle všeho bude hromadit oblačnost, dále v českém vnitrozemí se ale bude dařit slunci. Z toho vyplývá, že lidé žijící v Krušných horách budou oproti lidem žijicím na pomezí Ústeckého a dalších krajů strádat – na slunci. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 10 °C, ráno v minimu kolem 4 až 1 °C. Na horách nepřekvapí sněhové vločky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru