Hygienici začali kontrolovat kvalitu vody na koupání, dvě místa v Česku už jsou nevhodná
Pláž jezera Most. Jezero má jednu z nejprůhlednějších vod v Česku, vidíte klidně i šest metrů. Voda je zde v pořádku. Foto: e-deniky.cz
Litoměřice

ČR – Hygienici budou letos sledovat 122 koupacích lokalit, které využívají lidé k rekreaci. Není na nich provozováno koupaliště, ale vzhledem k tomu, že je lokalita navštěvována velkým počtem obyvatel, kvalitu vody zde sleduje místně příslušná krajská hygienická stanice (KHS).

Se začínající koupací sezónou bylo v minulém týdnu i přes nepřízeň počasí zahájeno pravidelné sledování kvality vod ke koupání ve volné přírodě.

V Ústeckém kraji hygienici sledují například jezera Most, Milada, Matylda, Benedikt, Barboru, Varvažov, nádrž Nechranice a Chlumecký rybník.

Jak vyplývá z laboratorních analýz, je kvalita vody ze všech odebraných lokalit vyhodnocena k dnešnímu datu jako vhodná ke koupání. Zákaz koupání zatím vydán nebyl.

dvě lokality jsou označeny jako nevhodné ke koupání. Jde o rybníky v Jihočeském kraji.

Dále byla na některých hojně navštěvovaných lokalitách zaznamenána již mírně zhoršená kvalita vody – Karlovarský kraj, Velký rybník nebo kraj Praha, koupaliště Hostivař, na těchto lokalitách byl zjištěn zvýšený výskyt sinic a také Moravskoslezský kraj – Těrlická přehrada, Vrbické jezero a VN Brušperk, kde přetrvává upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, z důvodu nadměrného výskytu plžů (zdroj cerkárií).

V místech ovlivněných přívalovými srážkami nebo povodněmi je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru