Policie varuje: Buďte opatrní při komunikaci přes sociální sítě! Podvedení lidé už přišli o peníze
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - S vývojem technologií se vyvíjí i trestná činnost. Není proto žádným překvapením, že pachatelé hledají neustále nové a nové způsoby páchání trestné činnosti. V současné době pachatelé využívají především sociálních sítí, aby z uživatelů získali potřebné informace a nakonec i finanční prostředky.

Pachatel zde vystupuje jako někdo, koho dotyčný člověk zná. Zakládá falešné účty, kterými zneužívá uživatelská jména a fotografie veřejných profilů a následně kontaktuje jejich sledující či přátele. Takovou osobu (sledujícího/přítele) pak žádá o zaslání telefonního čísla a následně i o přeposlání SMS zpráv, ve kterých se nachází různé potvrzovací kódy. Pokud pak takový člověk navíc přepošle i zmíněný kód, pachatel ho může připravit i o několik tisíc korun.

Právě takováto podvodná jednání řešili policisté na Karlovarsku v poslední době v několika případech. Pachatel z poškozených osob vylákal na sociální síti pomocí falešně vytvořeného účtu telefonní kontakt, na který jim pak následně byl zaslán přihlašovací kód. Tento kód neznámému pachateli poškození přeposlali a poté jim byla naúčtována platba. Pachatel tímto jednáním způsobil škodu v celkové výši přesahující částku 12 000,- Kč.

Je proto třeba dbát zvýšené opatrnosti a v případě, že Vás taková osoba kontaktuje, věnovat pozornost zejména následujícím ukazatelům:
- S dotyčnou osobou nemáte žádnou předchozí konverzaci, ačkoli víte, že jste si s ní v minulosti psali.
- Dotyčná osoba nemá téměř žádné nebo jen náhodné přátele a sledující (chybí společní přátelé/sledující či rodinní příslušníci).
- Vyhledáte danou osobu a zjistíte, že na sociální síti existují dva identické účty.
- Zkontaktujete přítele jiným způsobem (například pokud na něj máte telefonní kontakt) a tento Vám sdělí, že zprávu nepsal on.

V případě, že zjistíte, že se jedná o falešný účet, měli byste jej zablokovat a oslovit majitele skutečného účtu, aby o této skutečnosti věděl a mohl jednak podvodníkův účet také zablokovat a jednak upozornit i ostatní jeho přátele a sledující, aby na zprávy z falešného účtu nereagovali.

Preventivní rady:

• NEREAGUJTE na pokyny v příchozích zprávách a NEPOSKYTUJTE soukromé informace (telefonní číslo);
• NIKOMU nesdělujte kód (bezpečnostní, ověřovací, jednorázový);
• V PŘÍPADĚ POCHYBNOSTÍ o identitě daného účtu kontaktujte osobu pokud možno jiným způsobem a informace si od ní ověřte;
• BUĎTE OPATRNÍ a nikomu neznámému, natož internetovému příteli, neposílejte žádné informace, potvrzující kódy a finanční prostředky.

Při podezření na protiprávní jednání udělejte dokumentaci (snímky obrazovky, zálohy komunikace apod.). Stejně tak učiňte i v případě, že byste se přece jen stali obětí takového nebo jiného podvodu a věc nahlaste na nejbližším oddělení policie ČR nebo na tísňovou linku 158.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru