Racek na jezeře Most kvůli lidskému odpadu zahyne, nedaří se mu pomoci
Racka v pohybu omezuje namotaný igelit. Zdroj: OMGM, Foto: Miroslav Anderle
Litoměřice

Most - Smutný příběh se odehrává u jezera Most. S velkou pravděpodobností tam hrozí smrt rackovi, který nemůže létat. Zamotal se do igelitového sáčku a nedaří se jej odchytit.

Na případ upozornilo Oblastní muzeum a galerie v Mostě prostřednictvím svého odborného pracovníka Jaroslava Bažanta. Jako ornitolog s kolegy navštěvuje jezero, které je významným zimovištěm vodního ptactva. Ptáka s namotaným igelitem kolem křídla vyfotil další ornitolog Miroslav Anderle.

"Tento týden objevili ornitologové na jezeře Most racka chechtavého, který neodlétal, ani když se k němu přiblížili. Při bližším ohledání bylo patrno, že mu z pravého křídla visí cáry igelitového sáčku. Racek si zřejmě při sběru potravy na nedaleké skládce, případně u odpadkového koše, navlékl tento sáček na křídlo, kde se mu zatáhl a už nepovolil," popisuje Jaroslav Bažant.

Pták nemůže létat, před nebezpečím prchá do vody a odplouvá, snaha ornitologů chytit jej a osvobodit od jeho fatálního břemene byla marná, zřejmě jej čeká nemilý osud, dodává Jaroslav Bažant.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru