Ptačí chřipka v kraji postupuje! Další obce jsou kvůli šíření nákazy v pásmu dozoru
Hasiči při prosincové likvidaci drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku. Foto: HZS ČR
Litoměřice

Ústecký kraj, Žatecko - V souvislosti s výskytem ptačí chřipky na Žatecku nařídila Krajská veterinární správa Ústeckého kraje mimořádná opatření, která mají zamezit šíření této nebezpečné nákazy. Z mimořádných opatření vyplývá, že město Žatec a jeho místní části Bezděkov a Velichov se nacházejí v pásmu dozoru.

Ptačí chřipka (aviární influenza) se objevila v Blažimi, které jsou podle mimořádních opatření stejně jako Výškov, Vidovle a Třískolupy v ochranném pásmu. Desítky dalších obcí, včetně Žatce, Bezděkova a Velichova, jsou v pásmu dozoru.

CO Z TOHO VYPLÝVÁ PRO VEŘEJNOST?

Je povinností každé obce informovat veřejnost. Smyslem informace je hlavně varování chovatelů drůbeže i jiného ptactva před možností nákazy. Přesné znění tohoto nařízení naleznou občané na úřední desce Městského úřadu Žatec.

Obecní úřad zajistil kontejner k bezpečnému uložení uhynulých ptáků. V případě, že by občané nalezli uhynulého ptáka, ať se obrátí na příslušného pracovníka Městského úřadu Žatec, Mgr. Přemysla Duška, tel. 415 736 455, nebo hlídku Městské policie Žatec.

Je nutná spolupráce s krajskou veterinární správou při provádění intenzivního úředního dozoru nad volně žijícím ptactvem, zejména vodním, a monitorování uhynulých nebo nemocných ptáků.

Nařízení platná pro pásmu dozoru skončí po 30 dnech od vydání, k němuž došlo 4. ledna 2022, pokud jsou splněné další podmínky a požadavky veterinární správy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru