Migréna bere lidem celé roky, na Ústecku ji léčí ve speciálním centru
Bolesti hlavy mohou být velmi úporné. Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecko – Úporná bolest hlavy, zvracení nebo poruchy vidění – i tak se projevuje migréna, kterou v Česku trpí na milion lidí. Nemoc si vybírá třikrát častěji ženy než muže a bere jim celé dny. Ti, kteří mají tři záchvaty měsíčně, ztrácí v přepočtu za deset let téměř rok života. Na Ústecku pomáhají nemocným specialisté z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy. Tam se ale v současnosti dostaví jen zlomek těch, kteří by pomoc potřebovali – buď o centru neví, nebo je jejich lékař na tuto možnost neupozorní.

„Pečujeme o stovky lidí s migrénou, z nich 45 užívá léčbu biologickou. Zvládli bychom ale pomoci mnohem více lidem, jen k nám musí přijít, a to klidně bez doporučení praktika nebo neurologa,“ říká neuroložka MUDr. Vladimíra Saková z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy v Krajské zdravotní – Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. „V centru máme například pětasedmdesátiletého pána, který s migrénou bojuje od mládí. Přestože se neustále snažil domoci úlevy od nesnesitelných bolestí, teprve tady se dočkal. Nyní má nasazenou biologickou léčbu a jeho život vypadá úplně jinak. V současné době lze s migrénou žít mnohem lépe než před lety a je obrovská škoda, že se o tom někteří nemocní vůbec nedozví.“ Nejhorší je podle lékařky situace na Děčínsku, odkud do centra přišli jen tři pacienti.


  • Šárka (50) – s migrénou bojuje už od střední školy, bolesti se snažila řešit analgetiky, záchvatů ale přibývalo a byly intenzivnější, měla i 20 záchvatů za měsíc. Léky, které ji doporučoval neurolog nezabíraly, specializované centrum si našla sama pátráním na internetu. Tam jí předepsali novou biologickou léčbu, která jí pomáhá – nyní má maximálně 4 záchvaty za měsíc a jsou mnohem méně intenzivní. „Vždycky jsem se všemu i navzdory bolesti věnovala naplno, ale teď vidím, o kolik to mohlo být jednodušší a příjemnější. Proto každému, kdo má stejné problémy jako já, doporučuji nečekat a do specializovaného centra zavolat, protože pomoc existuje,“ říká.

Migréna je často podceňovaná nemoc. Pacienti se setkávají s nepochopením jak v práci, tak doma. Migréna přitom není „jen“ bolest hlavy – lidé při záchvatu zvrací, ztrácí rovnováhu, nemohou mluvit, mívají zimnici, průjem, jsou zmatení a dezorientovaní. Plně rozvinutý záchvat si přitom podle lékařů nic nezadá s porodními bolestmi.

„Na migreniky se často pohlíží jako na labilní jedince. Běžně slýchávám, jak si berou dovolenou, když je postihne záchvat, jen aby nemuseli v práci vysvětlovat, proč potřebují neschopenku,“ popisuje neuroložka. To ukazuje i unikátní průzkum pacientské organizace Migréna-help z loňského roku, jehož se zúčastnilo 1 200 respondentů. Podle něj přibližně 60 % pacientů s migrénou omezuje jejich nemoc v hledání práce, někteří dostávají výtky nebo dokonce výpověď. Většina (67,6 %) tak svoji nemoc před zaměstnavatelem a kolegy raději tají. „Část našich pacientek bojuje s nemocí většinu svého života a dosud s ní k žádnému lékaři nešly, protože přece ‚maminka to měla taky a ony to doklepou‘. Když najdeme správnou léčbu, jejich život nabere rázem jiné obrátky,“ potvrzuje MUDr. Saková.


  • Jaroslav (75) – migrénou trpí od 25 let, bolest hlavy ho trápila v podstatě každodenně, před dvěma lety se dostal do specializovaného centra, kde mu nasadili účinnou léčbu a nyní ho ataky migrény postihnou maximálně třikrát za měsíc a jsou mírnější, takže po padesáti letech žije konečně téměř bez bolesti

U jedinců s menším počtem záchvatů stačí dle specialistů nasadit akutní léčbu – buď analgetika, nebo tzv. triptany. Při čtyřech a více záchvatech měsíčně je ale už vhodné nasadit preventivní léčbu, která záchvatům předchází. „U těch, kde nezabere, je možné nasadit moderní biologickou léčbu specificky vyvinutou pro ochranu před migrénou. Ta umí snížit počet záchvatů až o polovinu, zkracuje jejich trvání a zmírňuje intenzitu,“ dodává neuroložka. Pro volbu vhodné léčby je podle ní třeba „trefit“ správnou diagnózu. K tomu jsou zapotřebí moderní přístroje, které v centrech, jež se zaměřují na léčbu bolestí hlavy, jsou. Kromě důkladné diagnostiky pomocí zobrazovacích metod, jako je například výpočetní tomografie nebo magnetická rezonance, a kromě moderní léčby nabízí pacientům také pomoc psychoterapeutů a fyzioterapeutů. Společně s ústeckým centrem existuje v republice přes 30 specializovaných center pro léčbu bolesti hlavy, lze je najít zde.. Pacientům pomáhá v kontrole migrény i speciální mobilní aplikace, kterou si lze stáhnout zde.

O léčbě migrény

V současné době je na migrénu k dispozici účinná léčba, která se dělí na akutní a preventivní. V případě, že má pacient jen čtyři dny s migrénou (MMD) do měsíce a pomůže mu od bolesti tableta léku ze skupiny triptanů, stačí akutní léčba a není třeba nasazovat léčbu preventivní. Ovšem při vyšším počtu dnů s migrénou – pět a více do měsíce – dochází k výraznému snížení kvality života pacienta. Zde je vhodné nasadit preventivní (tzv. profylaktickou) léčbu, jejímž cílem je snížit počet a intenzitu záchvatů a omezit délku jejich trvání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru