Každý rok se ztratí až 1 500 dětí. Míšu, Honzíka a Patrika z Ústeckého kraje policisté dodnes nenašli
Ilustrační foto, zdroj: Policie ČR
Litoměřice

Ústecký kraj - Ve středu 25. května byl Pomněnkový den, tedy Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který si u nás letos připomínáme již po osmnácté.

Každý rok pátrá policie přibližně po 1500 dětech. Z tohoto počtu je kolem 20 dětí v takzvaném ohrožení. Právě u pátrání po dětech v ohrožení jde především o čas a zapojení veřejnosti. "V Ústeckém kraji jsme za poslední tři roky až do dnešního dne pátrali v kategorii dětí do 15 let po celkem 867 dětech. Z toho bylo 490 svěřenců z výchovných ústavů, kteří se nevrátli z vycházky nebo návštěvy rodiny. A 316 pohřešovaných dětí. Naštěstí všechny policisté vypátrali. Bohužel, a proto i význam Pomněnkového dne, abychom nezapomněli na Honzíka, Patrika a Míšu. Tři děti, které v evidenci stále zůstávají," uvádí mluvčí ústeckých policistů Veronika Hyšplerová.

V posledních letech asi mediálně nejznámější je případ Michaely Patricie Muzikářové z Ústí. Pohřešovaná je od začátku roku 2017. Bylo jí dvanáct let. Pravděpodobně se stala obětí trestného činu. Vyšetřování ale nebylo ukončeno a nikomu nebylo sděleno obvinění. „Udělalo se v tomto případě maximum, zapojili jsme všechny možnosti a prostředky,“ řekl tehdy k případu Tomáš Kohout. „Je to velké zklamání, že nedošlo k jejímu vypátrání,“ dodává. Policisté se i v poslední době zabývali jedním z poznatků, který se ale nepotvrdil.

Nikdy se také nenašlo tělo tehdy osmiletého Jana Štefuci, který v roce 2005 spadl do rozvodněného přivaděče v Chomutově. Podobný osud potkal také o sedm let později devítiletého Patrika Tuťa v Předlicích.

Při pátrání po dítěti v bezprostředním ohrožení života nebo zdraví jsou první hodiny od zmizení naprosto zásadní. S každou další minutou navíc šance na nalezení dítěte výrazně klesá. Do pátrání jsou proto zapojeny nejen všechny složky integrovaného záchranného systému, ale i dobrovolníci z řad veřejnosti. Ti jsou vždy okamžitě informováni skrze mobilní aplikaci ECHO o aktuální situaci. Přes tuto aplikaci navíc mohou uživatelé jedním stisknutím zavolat Policii ČR a předat relevantní informace.
Aplikace je volně ke stažení na https://www.aplikaceecho.cz/.

Součástí systému pátrání po pohřešovaných dětech je i projekt „Pomozte mě najít“, na jehož webu www.pomoztemenajit.cz jsou preventivní rady či doporučení, co dělat, když se dítě ztratí.

Na mezinárodní úrovni je Česká republika zapojena do projektu AMBER Alert – jedná se mimo jiné o výstražný systém, který upozorní na pohřešované dítě v rámci Evropy, a umožní tak rychlou a efektivní mezinárodní spolupráci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru