Žádná sláva. Inverze a mraky nedají pokoj ani o víkendu, k tomu zaprší
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Možná i Vy, spolu s panem Jaroslavem Duškem a dalšími, patříte k těm, co si potrpí na svobodu bosých nohou. Možná i ve Vás ničím nerušený kontakt chodidel s trávníkem (plným bordelu a potenciálně nebezpečného materiálu) evokuje příjemné pocity, snad až uspokojení.

Nicméně pokud byste ve čtvrtek (20. října 2022) v ranních hodinách svými chodidly dobývali Šumavu, pravděpodobně by to nedopadlo nejlépe. Proč? Vaše hlava by sice byla relativně v pohodě, respektive v teplotě cca 7 až 9 °C, avšak Vaše obnažená chodidla by zažívala středověk, poněvadž v pěti centimetrech nad zemí by bylo mezi -7 až -9 °C. Ano, rozdíly mezi přízemní a normální teplotou na Šumavě dosahovaly i více než 15 °C. Co z toho plyne? Ponožky v sandálech jsou mnohem bezpečnější!

Teplotně v nepořádku byly i vyšší vrstvy troposféry. Teď je řeč o inverzi. Jako obvykle, i v průběhu čtvrtečního rána pražští meteorologové vypustili sondu. Díky ní víme, že zatímco panu meteorologovi se boty rozhodně sundávat nechtěly, neb se potýkal s teplotami u bodu mrazu, tak přibližně 1,2 km nad ním bylo 10 °C. A 0 °C zas bylo až 3 km nad ním. Mazec, ne? Máte pravdu, spíše na ho..., narážka teď samozřejmě směřuje na mlhu, která sevřela nejedno město a nejednu obec, ať už v severozápadních Čechách či jinde v České republice. Snad nás v dohledné době nepotká inverzní mordor, při kterém musíme naše plíce plnit ne úplně čistým vzduchem, proti kterému ani chodidlová svoboda fakt nepomůže. Jak ale naznačuje titulek...

21. října: Pátek se ponese v duchu frontálního systému spojeného s oblastí nízkého tlaku vzduchu západně od našeho území. Sluneční brýle tím pádem nebudou potřeba. A deštníky? Tak určitě, a to hlavně v odpoledních a večerních hodinách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C.

22. října: Do cca 15:00 až 16:00 zataženo až oblačno, potom se vyčasí na skoro jasno až jasno, ale už v průběhu večera si oblohu začne přivlastňovat nízká inverzní oblačnost... Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 11 až 7 °C.

23. října: Až do odpoledne mlhy/nízká oblačnost s tím, že současně bude hodně vysoké oblačnosti, tedy nic moc. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 10 až 6 °C.

24. října: Ty vago, za dva měsíce je tu Štědrý den. Mraků hodně, srážek málo, spíše žádné, a k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, ojediněle okolo 18 °C.

Ve dnech 25. až 30. října by se nejvyšší odpolední teploty měly pohybovat okolo 15 až 19 °C, možná až okolo 20 °C, k tomu i sluneční paprsky. Prý vrány letos přiletěly dříve. Ví snad něco, co my (počítače) zatím ne?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru