Plánujete cestu do zahraničí? Koruna je teď nejsilnější za posledních více než deset let
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Koruna vstupuje do nového roku při síle. V pondělí ráno zpevnila pod 24,10 za euro, a to až na svoji celkově nejsilnější úroveň od srpna 2011, 24,073 za euro. Pouze 14 haléřů ji dělí od překonání své nejsilnější hodnoty za celou dobu od října 2008.

"České měně svědčí slova guvernéra České národní banky Aleše Michla, která v rozhovoru pro ČTK vyzdvihl úspěchy stávající měnové politiky centrální banky v potírání inflace. Podle něj je mix poměrně vysokých úrokových sazeb, nejvyšších od roku 1999, a právě silné koruny účinný v protiinflačním boji. To mezinárodním devizovým obchodníkům dává jasnou indicii, že ČNB je připravena případně intervenovat za silnější korunu i v letošním roce. Od loňského května intervenovala prodejem deviz v přepočtu za více než 600 miliard korun. V posledních dvou měsících loňska ale podle dostupných informací vstupovat na trhy za účelem intervence prakticky nemusela, postačila verbální deklarace připravenosti k intervenci," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Koruně totiž svědčí také celkový vývoj ve světě. "Zejména pak to, že v EU nepropukla energetická krize a že referenční cena plynu v EU klesá na úrovně před zahájením ruské intervence na Ukrajině loni v únoru. Takový vývoj snižuje riziko nastání hlubší recese v ČR a zemích EU," dodal na závěr ekonom.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru