Dnes je Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Po těchto se pátrá na Litoměřicku
Foto: Policie ČR
Litoměřice

Česká republika – Každoročně se Česko připojuje k připomínce Mezinárodního dne pohřešovaných dětí. Cílem různých aktivit a kampaní, které se v tento den konají po celém světě, je především upozornit veřejnost na problematiku pohřešovaných dětí a rovněž vyjádřit solidaritu rodičům, kteří nemají o svých dětech žádné zprávy a nevědí, co se s nimi stalo. K letošnímu Mezinárodnímu dni pohřešovaných dětí vznikl nové preventivně-informační video „Co mám dělat, když se mi ztratilo dítě?“

Ochrana dětí je jednou z dlouhodobých priorit Ministerstva vnitra ČR, včetně zajištění koordinace rychlého a účinného systému v případě jejich pohřešování, protože první hodiny od zmizení dítěte jsou ty klíčové. Z tohoto důvodu byl v roce 2010 rozšířen stávající systém policejního pátrání o tzv. Národního koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech (dále jen NKMPPD). Tento systém byl vyvinut za účelem rychlého a úspěšného nalezení pohřešovaných dětí v ohrožení, který počítá se zapojením široké veřejnosti a také se zajištěním potřebné psychologické podpory rodinám pohřešovaných dětí.

Podmínky pro přenos informací od Policie ČR ke spolupracujícím médiím a veřejnosti vytváří aplikace „pátrání po osobách – dítě v ohrožení“. Aplikace umožňuje přihlásit se e-mailem nebo RSS kanálem k odběru novinek (upozornění o zveřejnění/aktualizaci/stažení záznamu o pohřešovaném dítěti na webu Policie ČR). Na tuto aplikaci je možné se přihlásit také prostřednictvím webových stránek www.pomoztemenajit.cz.

Najdete ho také na webu www.pomoztemenajit.cz. Na těchto stránkách naleznete rovněž podrobné informace o projektu NKMPPD, preventivní rady pro rodiče a děti, statistické údaje a kontakty na subjekty, jejichž činnost souvisí s problematikou pohřešovaných dětí.

Na Děčínsku jsou do věku patnácti let pohřešované dívky Amélie Bilá, Kateřina Kohoutková, Angelika Procházková a Tereza Žigová.

Na Ústecku jsou v databázi hledaných dětí Lukáš André, Marcel Čonka, Nikolas Gažík, Nikolas Horváth, Jan Obioma, Viktorie Daňová a Dominika Gujdová.

Na Teplicku jsou pohřešovaní Jiří Koutský, Martin Kudráč a Dominik Vidlička.

Na Litoměřicku jsou hledaní Marian Demeter a Václava Csavojová.

Na Lounsku jsou do věku 15 let pohřešovaní dva sourozenci: 7letá Mariam a 10letý Yousef.

Na Chomutovsku se momentálně pátrá například po čtrnáctiletém Davidu Vávrovi. Veškeré dostupné informace naleznete v policejní databázi ZDE. Pokud není odkaz již aktivní, byl chlapec nalezen. Stále jsou také pohřešování Milan Baláž a Kristián Fišer, o nichž jsme psali ZDE

Dívky ve věku do 15 let jsou na Chomutovsku aktuálně pohřešovány čtyři: Kristýna Bubnárová, Iveta Redaiová, Marie Siváková a Kateřina Vávrová.

Pohřešuje se také několik dívek z Mostecka. Chlapec ve věku do 15 let žádný. V seznamu pohřešovaných jsou vedeny Petra Barkóciová, Kristýna Čonková, Marie Streiftauová a Michaela Ščuková. Pokud odkazy nefungují, pátrání bylo zrušeno. 

Česká republika je z pohledu pohřešovaných dětí bezpečnou zemí. Pro ilustraci – v roce 2022 se v Česku pohřešovalo přibližně 1 500 dětí mladších 18 let s tím, že "dítě v ohrožení" bylo vyhlášeno celkem 25x.

What to do when my child is missing CZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru