Foto: Starosta Litoměřic Radek Löwy při setkání s předsedou Agrární komory Litoměřicka Otakarem Šaškem u výstaviště. 
Litoměřice

Litoměřicko - Zemědělci z Litoměřicka se ve středu dopoledne vydali na protestní jízdu s traktory po blízkém okolí Litoměřic a do města samotného. Připojili se tak k celorepublikovému protestu, který má za cíl řešit problémy a krizi v agrární oblasti.

Necelá dvacítka traktorů vyjela od sídla odpadové společnosti FCC BEC, s.r.o. v Prosmykách přes most Generála Chábery a pokračovala do ulice Na Valech a přes Tyršův most do Lovosic. Tento okruh absolvovali zemědělci dvakrát. Nakonec zamířili k výstavišti Zahrada Čech. Dopravní situace ve městě se obešla bez větších komplikací.

U výstaviště se zemědělci v čele s předsedou Agrární komory Litoměřicka Otakarem Šaškem setkali se starostou Litoměřic Radkem Löwym a Michaelou Mokrou, ředitelkou Městských kulturních zařízení, pod které Zahrada Čech spadá. Na setkání přinesli i tradiční chléb se solí.   

„Chtěl bych vám pane starosto, i vám paní ředitelko poděkovat, že spravujete toto centrum ovocnářství a zelinářství, kterým je Zahrada Čech. Zároveň vás chceme požádat, jestliže budete mít možnost, abyste za nás ztratili slovo a přimluvili se. Protože pokud bychom byli spokojení, tak nejsme v ulicích, na polích máme práce dost,“ pronesl Otakar Šašek, který je zároveň ředitelem zemědělského družstva v Klapý na Lovosicku. Tam se mimo jiné potýkají s nutností razantně zmenšovat plochu ovocných sadů, neboť nemají dostatečný odbyt vypěstovaného ovoce. Jen v uplynulých letech se tam plocha sadů o velikosti 62 hektarů zmenšila o zhruba polovinu.

„Pokud zemědělci protestují, je něco špatně. Stejně je špatně, když jsou pěstitelé nuceni vyřezávat ovocné sady, protože nemají odbyt a nejsou schopni konkurovat kolegům z okolních států. Chápu vaši neúnosnou situaci,“ uvedl starosta Radek Löwy a připomněl, že město Litoměřice, přestože má ze své pozice omezené možnosti, jak zemědělcům pomoci, činí kroky na podporu lokálních zemědělců a výrobců.

„Na půdě radnice se před časem konala schůzka s představiteli zemědělců a zpracovatelského průmyslu, kde jsme projednávali možnosti spolupráce spočívající v odběru jejich komodit například pro Centrální školní jídelnu nebo kuchyně mateřských škol. S Bohušovickou mlékárnou je už tato spolupráce nastartována a začíná také s ovocnáři,“ nastínil starosta. 

Někteří z účastníků protestu v Litoměřicích uvažovali o radikálním kroku v podobě vysypání hnoje před bránu výstaviště. K tomu však nakonec nedošlo.

„Striktně jsem toto odmítl, neboť s touto formou protestu nejsem ztotožněný. Nechceme dělat nepořádek,“ podotknul Otakar Šašek.

Protestní jízda traktorů se dnes konala i v jiných městech napříč Českou republikou. Zemědělci shodně požadují například podporu zaměstnanosti na venkově, vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem a nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat. Dále chtějí nedanit evropské provozní dotace a omezit bezcelní dovoz zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru