Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Trend Velikonoc 2024 je jasný – „africký polibek“. Což v překladu znamená, že se do České republiky, ve skutečnosti do velké části Evropy, dostane teplý vzduch z Afriky, respektive Alžírska, Libye a Tuniska, částečně i dalších zemí (mimo jiné Egypta). A spolu s ním samozřejmě přicestuje saharský prach.

„Nejzaprášenějším“ dnem velikonočního tridua bude Bílá sobota, kdy vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu a kdy by Česká republika mohla zažít první letní den (den s maximální teplotou 25,0 °C a vyšší) tohoto roku. Loňským prvním letním dnem byl 5. květen (v Plzni teploměr ukázal 25,2 °C), předloňským 9. květen (nejtepleji bylo v Doksanech, a to 25,6 °C). Naopak v roce 2021 se léto poprvé ozvalo 31. března, když v Neumětelích a Praze naměřili 25,1 °C.

Na Bílou sobotu bude i ohrožen český absolutní teplotní rekord pro březen, jenž má hodnotu 25,6 °C a který 31. března 1968 zaznamenala stanice v Poděbradech.

V Ústeckém kraji tenkrát (31. března 1968) hranice pětadvaceti stupňů Celsia pokořena nebyla, nicméně zase až tak moc nechybělo. Doksany totiž hlásily 23,1 °C, ráno však zchladilo (3,3 °C).

Co se 30. března týče, před třemi lety zaválel: Milešovka 20,8 °C, Teplice 23,9 °C, Kopisty 24,6 °C. Mimochodem, Mostecko díky 24,6 °C skončilo v čele tabulky maximálních teplot. Původní rekord pro 30. březen (na stanici v Kopistech) pocházel z roku 1989, a sice 22,3 °C.

A co teď:

Zelený čtvrtek: Mezi devátou a třináctou hodinou (zhruba) a následně po devatenácté hodině skoro jasno až jasno, jinak spíše pod mrakem a možná spadne pár kapek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

Velký pátek: Mraků docela dost, ale kapky pravděpodobně žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

Bílá sobota: Slunečno, převážně jasno (mezi půlnocí a devátou až desátou vysoká oblačnost, ojediněle i nízká). Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, někde snad až 24 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C.

Velikonoční neděle: Ochladí se, nejvyšší odpolední teploty „jenom“ okolo 16 až 20 °C. Nejnižší ranní teploty pak kolem 10 až 6 °C. K tomu sluníčko (že by celý den byla vymetená obloha, to zas ne).

Velikonoční pondělí: Opět ochlazení, nejvyšší odpolední teploty „pouze“ okolo 13 až 17 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C. Po obědě asi slabě sprchne. Asi.

Šťastné a veselé!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru