Zrestaurované renesanční malby zdobí fasádu radnice v dvorním traktu
Foto: Město Litoměřice
Litoměřice

Litoměřice - Malovaná fasáda ve dvorním traktu domu U Kalicha (radnice) prošla rekonstrukcí. Původní renesanční malby byly v havarijním stavu. Jak vychází ze zprávy Národního památkového ústavu, poslední restaurátorské práce se datují do roku 1992. Jedná se přitom o největší dochovanou malovanou fasádu na území Litoměřic, kde malby dosahují 40 % plochy.

„Uchování a prezentace této fasády je důležitá pro celou podobu městské památkové rezervace v Litoměřicích, nejen pro samotný dům č.p. 15/7. Z toho důvodu jsme přikročili k jasnému rozhodnutí fasádu zrestaurovat, a to podle restaurátorského záměru akademické malíčky Evy Votočkové,“ vysvětlila vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Andrea Křížová. Celkové náklady na průzkum, restaurování a obnovu malované dvorní fasády dosáhly nákladů 650 tisíc korun, město tuto částku financovalo 265 tisíci. Zbytek uhradila dotace ministerstva kultury.

Dům U Kalicha byl pravděpodobně středověkým objektem, který prošel zásadní způsobem přestavbou v letech 1570 – 1580. Stavitele Ambrože Balli najala měšťanská rodina Mrázů z Milešovky, konkrétně Jan Mráz z Milešovky, jehož rodina patřila mezi litoměřickými měšťany k nejvýznamnějším. Jan Mráz nechal upravit tento dům, v pramenech nazývaný jako Ronovský či Pod bání, velice výstavně a dům sloužil mj. jako hostinec pro nejvýznamnější návštěvy města Litoměřice.

(ah)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru