Litoměřice - Desítky poškozených po celé republice už evidují policisté v případě podvodných e-shopů, které v červnu prodávaly levné kočárky, autosedačky a další příslušenství. Na nabízené slevy naletěly hlavně maminky, které chtěly výhodně nakoupit výbavu pro své děti, a tedy často ne v dobré finanční situaci.

Obrázek podvodných internetových stránek. Grafika: e-deniky.cz

Falešný obchod se nachazel na adrese www.auto-sedacky.com, na stejný web ale přesměřovávaly i další adresy, například www.vyprodejkocarku.com, který těžil z podobné adresy s funkčním bezproblémových obchodem se stejným názvem, ale českou doménou.

Jak vše probíhalo? "Mailem mi přišel slevový kupon, díky kterému jsem měla ušetřit 40% z ceny kočárku. Chtěla jsem jen nějaký levnější na dovolenou, pro případ, že by mi jej zničili v letadle," líčí jedna z poškozených z Meziboří na Mostecku. Trestní oznámení byla podat na policii tento týden v pondělí. "Po zaplacení zboží a potvrzení objednávky totiž e-shop přestal komunikovat, stránky poté zcela zmizely," dodala nakupující.

Bankovní účet, nebo účty, byly založené nejspíše na takzvané bílé koně, tedy lidi, kteří o podvodném jednání možná neměli ani tušení. Nicméně jsou nyní zataženi do celé sítě podvodů.

Peníze bylo možné poslat pouze předem, doba na dodání zboží byla čtyři týdny. Dost času na to, aby podvodníci obrali co nejvíce lidí a poté se snažili zmizet. V kyberprostoru po sobě ale zanechávají stopy. Policie je nyní bude hledat.

Na webu je k problematice řada diskuzí se spoustou často zoufalých maminek, které se vydaly z posledních peněz. Jednu najdete třeba zde.

Pokud máte podezření na podezřelou internetovou aktivitu, můžete ji oznámit přímo na stránkách Policie ČR. Odkaz na formulář pro hlášení závadového obsahu a aktivit v síti internet je zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru