Most - Je studentkou 6. ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, v budoucnu by se Mostečanka Kateřina Vacková ráda specializovala v oboru gynekologie a porodnictví, při svém studiu pracuje také jako projektová manažerka, dříve produkční, tisková mluvčí, překladatelka. Před dvěma lety jí lékaři zjistili rakovinu vaječníku, měla štěstí, protože byla zodpovědná. Neváhala tehdy a šla k lékaři hned, jak si uvědomila, že se v jejím těle něco děje.

Kateřina Vacková. Foto: Oldřich Hájek

Paradoxně její zkušenost s touto zákeřnou nemocí dnes pomáhá druhým. Kateřina Vacková totiž založila neziskovou organizaci Loono a jejím prostřednictvím apeluje na veřejnost, aby nepodceňovala prevenci svého zdraví. S touto zajímavou a temperamentní mladou ženou, kterou si pozval do své show Jan Kraus, vám přinášíme rozhovor.

Kateřino, mnozí z nás si neumíme představit jaké je, když lékař sdělí diagnózu rakovina. Vy jste se tuto diagnózu dozvěděla ve svých dvaadvaceti letech. Co vám tehdy prolétlo hlavou?
Ptala jsem se proč zrovna já, proč se to děje zrovna mně, vždyť jsem mladá! To se ptá každý nemocný člověk s rakovinou, proč se to stalo jemu, a já myslela také na to proč, jestli je v tom, že jsem onemocněla nějaký smysl, nějaký význam. Dnes už se ale neptám, já už jsem odpovědi dostala. Mojí odpovědí jsou lidé, kteří se mi ozvali, že jim to co teď dělám, pomohlo. A já už dneska vím, že to mělo smysl a mělo se to stát.

Co všechno jste musela při léčbě rakoviny překonávat?
Díky tomu, že se na rakovinu přišlo včas, byla teprve v brzkém stádiu jsem nemusela podstupovat žádnou drastickou léčbu. Šla jsem na operaci a potom bylo nutné podpořit moji imunitu, chemoterapii jsem se vyhnula. Kdybych přišla jen o dva nebo tři měsíce později, léčba by byla mnohem drsnější a trvala by mnohem déle. Takhle jsem ani nepřerušila svá studia, jen občas jsem ve škole chyběla kvůli kontrolám na onkologii.

Díky čemu se na tuto nemoc přišlo včas? Byla to náhoda? Nebo Vaše zodpovědnost?
Náhoda to nebyla. Od mala jsem vychovávána k zodpovědnosti, my to tak v rodině máme, že chodíme pravidelně k lékaři, jsem tomu zvyklá a proto, když jsem cítila, že je v mém těle něco jinak, šla jsem k lékaři okamžitě.

Jak jste na tom dnes?
Dnes už jsem naštěstí v pořádku, ale stále budu muset chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Kateřina Vacková. Foto: Oldřich Hájek

Zkušenost s nemocí lidi změní, mnozí si uvědomí pravé hodnoty života, více si cení maličkostí. Vás tato nemoc posunula dál. Rozhodla jste se apelovat na lidi, aby nepodceňovali příznaky svého těla a dbali na prevenci zdraví. To je smyslem i neziskové organizace Loono, kterou jste založila. Nejdříve se zeptám k názvu Loono, má název souvislost s ženským lůnem?
Ano má a stejně se i vyslovuje. Loono obsahuje dvě o, aby se to četlo jako lůno a přitom to nebylo tak okaté a hlavně ta dvě o představují vaječníky, prsa, varlata. Ženské lůno představuje atmosféru bezpečí, intimity. Má být místem, kde se člověk nebojí mluvit o svém zdraví, kde se nebojí svěřit, cítí se tu přirozeně a komfortně. Tuto atmosféru máme při každém setkání s lidmi, ti to cítí a nebojí se před sebou otevřeně hovořit o svém zdraví.

Co všechno Loono představuje?
Především pořádáme vzdělávací workshopy, kde učíme lidi jak rozpoznat rakovinu. Náš nejaktuálnější projekt se týká hlavně prsou a varlat, ale na workshopech učíme jak poznat rakovinu i dalších orgánů, například střeva, z oblasti gynekologie, prostaty, kůže a dalších. Povídáme si s lidmi o tom, kam chodit na preventivní kontroly, o tom jak se chovat nebo jak mluvit s vážně nemocnými lidmi. To je také velmi důležité, protože lidé se mohou setkat s rakovinou ve své rodině a najednou neví, jak s nemocným příbuzným mluvit. Lidé nám tu také sdělují své poznatky nebo vlastní příběhy.

Co byste poradila lidem, kteří mají v rodině vážně nemocného příbuzného?
Poradila bych jim, aby se ho zeptali, co pro něj můžou udělat a jestli chce o tom mluvit. Pokud ano, měli by s ním o nemoci mluvit, ale hlavně ho nelitovat, ale chovat se k němu normálně. Musí cítit podporu, a že na nemoc není sám. Pokud o nemoci mluvit nechce, říci mu dobře, ale jsem tu pro tebe a až o tom budeš chtít mluvit, určitě mi to řekni.

Máte nějaké doporučení pro nemocného?
Je to velmi individuální, každý člověk reaguje jinak na skutečnost, že je vážně nemocný. Myslím, že by se neměl bát se blízkému člověku svěřit, je to lepší než se do sebe úplně uzavřít.

Mluvila jste o workshopech, jak se jich lidé můžou zúčastnit?
O workshopech informujeme prostřednictvím pozvánek, například na našem Facebooku Loono, z.s., nebo třeba v místních médiích. Workshopy ale můžeme pořádat speciálně pro školy, firmy, organizace nebo skupiny lidí. Stačí nás kontaktovat na našich webových stránkách www.loono.cz. Na školení s sebou vozíme samovyšetřovací modely ženských prsou a mužských varlat a na nich ukazujeme jak správně vyšetření provést.

Jaké další projekty Loono organizuje?
V současné době spouštíme novou kampaň „Sahám si na ně každý měsíc", která je zaměřena na rakovinu prsu a varlete, s tím, že lidé by si je měli každý měsíc vyšetřovat. A nemusí to dělat sami, ale vzájemně se svým partnerem, což je mnohem zábavnější. Projekt prohlubuje partnerskou intimitu a pomáhá včas rozpoznat problém, protože více než 30 % rakoviny prsou nebo varlat odhalí právě partner. Na tuto kampaň vybíráme také peníze, protože potřebujeme zakoupit ještě několik samovyšetřovacích modelů. Pokud do 22. října vybereme 157 500 korun, Nadace Vodafone ji v rámci grantového programu V pohybu zdvojnásobí. Za peníze koupíme další tři modely prsou a varlat. Jsou totiž neuvěřitelně drahé, zatím máme jen jeden pár a abychom mohli jezdit po celé České republice, potřebujeme další. Proto jsme se rozhodli jít cestou groundfoundingu, získáme účastníky na našich workshopech a ještě vybíráme peníze, za které nakoupíme potřebné modely. Příznivé je, že k dnešnímu dni máme už vybráno 98300 korun, tak věřím, že se nám to podaří, máme na to ještě 37 dnů.

Mohou vám pomoci i naši čtenáři?
Ano mohou, tím že se zúčastní našich workshopů, na některých vybíráme i symbolické vstupné a také mohou přispět až do 22. října prostřednictvím groundfoundingového portálu www.hithit.com, kde si můžou za svůj příspěvek již od 200 korun vybrat i odměnu. Přispět můžou i přímo na účet naší neziskové organizace v jakékoliv výši na účet Komerční banky. Další možností jak přispět jsou sponzorské nebo partnerské smlouvy. Se všemi našimi sponzory jsme v užším kontaktu, vídáme se s nimi a přinejmenším se vidíme na školení, které pro partnera a jeho spolupracovníky nebo zaměstnance zajistíme.

Kateřina Vacková. Foto: Oldřich Hájek

Kde lidé kromě vašich workshopů mohou zjistit, jak se správně vyšetřit?
Na portálu www.prsakoule.cz máme vyšetřovací manuály, samovyšetření je zde popsané opravdu laicky a srozumitelnou formou v devíti bodech, takže to není náročné. U mužů samovyšetření trvá minutu až dvě a u žen maximálně pět minut. Pokud by si nebyli jistí nebo si nahmatali nějakou bulku, tak doporučuji, aby zašli na konzultaci ke svému gynekologovi nebo urologovi. Do budoucna určitě plánujeme nějaká výuková videa. A přijďte na některý z našich workshopů, protože jedna věc je manuál a druhá věc je v praxi si to vyzkoušet nahmatat a dostat to takzvaně do ruky.

Vaši rodiče jsou oba učitelé, otec je ředitelem gymnázia. Podporují Vás? Třeba tím, že na svých školách šíří osvětu prevence rakoviny?
Ano určitě, nějaká školení už v Mostě proběhla na školách, kde rodiče pracují, celá rodina včetně sestry mi pomáhá už tím, že osvětu šíří mezi své známé a kamarády. Budu také 5. října přednášet na „Týden vědy" na svém domovské gymnáziu, kde je otec ředitelem, budu mluvit o tom, jak se studuje medicína, co to všechno obnáší, cílem mé přednášky je pomoci studentům v jejich volbě dalšího studia. Týž den tam také proběhne workshop pro zaměstnance školy a následně bude další školení pro veřejnost. Zatím máme pro veřejnost vyhrazený čas od 17 hodin, ale v případě velkého zájmu ještě přidáme další termín. Rodiče mě podporují od samého začátku, jak psychicky, tak tím, že chodí na všechny mé akce a šíří mé kampaně. Půjdou se mnou i do Show Jana Krause.

Ano, Váš příběh zaujal Jana Krause, který Vás pozval do svého pořadu. V Show Jana Krause Vás uvidíme již ve středu 16. září. Co pro Vás toto pozvání znamená?
Je to pro mě velká pocta, už právě proto, že mě pozvali hlavně kvůli mé práci v oblasti prevence onkologických onemocnění.

Co Vás v Loono potěšilo nejvíce?
Těší mě každá zpětná vazba od ženy nebo muže, kteří díky nám šli na preventivní kontrolu a zjistili, že jsou zdraví a přesto nám zavolali a poděkovali. O to více na mě zapůsobí, když nám zavolají, že díky preventivní kontrole zjistili, že mají nádor. Velikým úspěchem je pro nás skutečnost, že 15 lidí, které jsme inspirovali, přišli na nádor díky kontrole u lékaře včas. Z toho mám doslova husí kůži a v tom vidím celý smysl mé nemoci, mého počínání a počínání nás všech mediků, kteří se do Loono zapojili a dva roky usilují právě o tento cíl. Těší mě skutečnost, že díky Loono možná někteří medici, později lékaři specialisté změní svůj přístup k pacientům, sama chci v budoucnu tím směrem jít. Jako obrovský úspěch si cením toho, že 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze převzala záštitu nad Loono.

Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Čechách. Na prvním místě jsou kardiovaskulární onemocnění, infarkty, mrtvice. Co se týká rakoviny prsu, ročně onemocní 7 až 8 tisíc žen a z toho zemře 2 tisíce žen. Rakovina varlat je méně častá, tou onemocní ročně 450 mužů a z toho jich zemře 50. Obě tyto nemoci se díky samovyšetření dají rozpoznat velmi brzy. A bohužel mezi lidmi panuje mýtus, že rakovina se týká starších lidí, což vůbec není pravda i já sama jsem toho příkladem. Snažíme se komunikovat moderními způsoby, do hry jsme zapojili Facebook, Instagram, Twiter a máme oficiálni hashtag #prsakoule, webové stránky www.prsakoule.cz a je skvělé, jak nám na to lidé reagují. Náš oficiální portál je www.loono.cz. Tam se dozvíte vše o nás.

Proto SAHEJTE SI NA NĚ KAŽDÝ MĚSÍC!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru