Litoměřice - Roční dálniční kupony na příští rok jsou již v prodeji. Nové kupóny mají oproti současným výrazně novou grafickou podobu. Policisté upozorňují, že nové známky jsou více chráněny proti padělání.

Roční kupón má nově tvar kruhu červené barvy, měsíční bude ve tvaru čtverce modré barvy a desetidenní bude ve tvaru trojúhelníku žluté barvy. „Zároveň jsme na nových kupónech posílili ochranné prvky, abychom účinněji zabránili padělkům," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Kupóny s dobou platnosti na jeden měsíc nebo deset dnů bude možné zakoupit nejpozději k 1. lednu 2016. Ceny kupónů pro rok 2016 zůstávají stejné jako u kupónů letošního roku. Roční kupón pro rok 2016 má platnost od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 a jeho cena je 1 500,- Kč. Cena měsíčního kupónu činí 440,- Kč a cena desetidenního kupónu je 310,- Kč.

Na letošní kupony můžete jezdit ještě na začátku roku

Řidiči by si měli ohlídat konec platnosti jejich stávajícího dálničního kupónu. Platnost ročních kupónů pro rok 2015 končí 31. ledna 2016, platnost desetidenních kupónů pro rok 2015 končí nejpozději ke dni 9. ledna 2016 a v případě měsíčních kupónů nejpozději ke dni 31. ledna 2016, v návaznosti na vyznačený počátek platnosti těchto kupónů.

„Vzhledem ke zkušenostem z předchozích let doporučujeme motoristům ve vlastním zájmu neodkládat nákup ročních dálničních kupónů na poslední lednové dny, kdy je největší poptávka po těchto známkách, a zakoupit si roční dálniční kupón pro rok 2016 co nejdříve," řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica. Motoristé se tak vyhnou případnému riziku, že při hromadných nákupech dálničních známek na poslední chvíli mohou být na některých prodejních místech dálniční kupóny přechodně vyprodány.

Dálniční známky lákají padělatele

V letošním roce se policisté setkali se stovkami padělků dálničních kuponů a experti z hospodářské kriminálky na různých úrovních intenzivně pracují na dopadení pachatelů této trestné činnosti.

Síť překupníků působila na území celé České republiky. Kvalita padělků byla na velmi dobré úrovni a na jejich zkoumání se podílel i Europol. Do současné doby bylo v souvislosti s prodejem padělků obviněno téměř padesát osob a za trestný čin padělání a pozměňování předmětů k označení zboží pro daňové účely a předmětů dokazujících splnění poplatkové povinnosti jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Jeden z větších případů aktuálně ukončili brněnští policisté, o akci čtěte zde.

Na vlnu padělků zareagoval i Státní fond dopravní infrastruktury a dálniční kupóny na rok 2016 jsou opatřeny dalšími ochrannými prvky a nově je zde i výrazné grafické rozlišení časové platnosti kupónu.

"Kromě toho, že jsou známky lépe chráněny, je důležité veřejnost varovat i před nákupem známek za nižší hodnotu, než je jejich nominální hodnota. Snaha ušetřit pár stokorun může kupujícího dostat do problémů se zákonem a skončit minimálně pokutou. Proto důrazně doporučujeme koupi dálničního kupónu výhradně na označeném prodejním místě a zároveň varujeme před používáním zpoplatněných úseků komunikací bez dálniční známky. To může být pokutováno částkou 5 tisíc korun v blokovém řízení a ve správním řízení může pokuta dosáhnout částky 100 tisíc korun," upozornil David Schön, tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru