Ústecký kraj - Každým rokem varují útvary celní správy veřejnost před podvody s fingovaným dodáním zboží a zneužitím jména Celní správy ČR. V těchto dnech se obdobný podvod znova objevil v souvislosti s koupí a dovozem vozidla z Maďarska. Podvodníci opět použili pro komunikaci se zákazníkem e-maily, tentokrát nikoli v anglickém, ale českém jazyce. Obdobné podvodné maily se v posledních dnech objevily znova, tentokrát na severu Čech, a to v souvislosti s výhodnou koupí a dovozem obytného vozidla.

 

Informuje o tom mluvčí krajských celníků Jiří Nejedlý s tím, že začátkem prosince se dostavil na územní pracoviště Celního úřadu pro Ústecký kraj muž z Mostecka s tím, že mu je v Drážďanech zadržován obytný automobil, který si zakoupil prostřednictvím internetu. Muž předložil celníkům e-mail a údajný společný dopis Finančního úřadu Praha a Generálního ředitelství cel, který obdržel.

Obsahem e-mailových zpráv od „přepravce" bylo vyrozumění o zadržení vozidla celní a finanční správou a nutností převést další finanční prostředky na zahraniční bankovní účet. Dopis je ale naprostý padělek ať již z hlediska formy a obsahu informací, tak použitými podpisy, razítky i logem celní správy.

Účelem tohoto falešného dopisu je bezpochyby přimět potencionálního kupce k zaplacení další finanční částky za pochybnou nabídku prodeje vytouženého vozidla. Příjemce naštěstí požádal celní úřad o konzultaci ještě před odesláním další požadované platby. Bylo mu tak doporučeno, aby v žádném případě částku nehradil.

"Lze předpokládat, že obdobné pokusy o vylákání různých částek se budou opakovat. Apelujeme na občany i firmy, aby byli obezřetní a nenechali se zmanipulovat různými „výhodnými" nabídkami ke koupi zboží v zahraničí," uvádí mluvčí krajských celníků Nejedlý.

Pokud útvary celní správy občany či firmy k jakýmkoliv platbám vyzývají, je korespondence vedena v písemné podobě na doručenku, případně elektronicky cestou datové schránky. Výzvy pak obsahují i kontaktní údaje a při pochybnostech je možné si u odesílatele (celní úřad, Generální ředitelství cel) veškeré údaje ověřit.

PODVODNÝ E-MAIL:

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru