Litoměřice - Systematické zateplování a revitalizace školních objektů nacházejících se v majetku města Litoměřice bude pokračovat i v letošním roce. Město připravuje projekt pro Masarykovu základní školu, Mateřskou školu ve Vančurově ulici a Dům dětí a mládeže Rozmarýn.

Místostarosta Václav Červín, vedoucí odboru školství Andrea Křížová a ředitelka mateřských škol Monika Mejtová při návštěvě školky ve Stránského ulici, která prošla rekonstrukcí. Foto: Město Litoměřice

Mateřskou školu ve Vančurově ulici čeká výměna oken a částečné zateplení objektu. Modernizace zahrady již byla zahájena v loňském roce a letos bude s ohledem na potřeby dětí a přání rodičů pokračovat. „V případě Rozmarýnu, který sídlí v panelovém objektu, půjde o výměnu oken, celkové zateplení budovy, instalaci vzduchotechniky a novou fasádu, kdy cílem je vybudovat téměř pasivní stavbu s nízkými nároky na budoucí spotřebu energií," informovala vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče městského úřadu Andrea Křížová.

Zcela jiného typu je budova Masarykovy základní školy, v jejímž případě město plánuje výměnu oken, částečné zateplení a rekonstrukci půdních prostor vedoucí k vybudování odborných učeben.

Školka po rekonstrukce. Foto: Město Litoměřice

„Zhruba v polovině roku požádáme o dotaci. Pokud uspějeme, k realizaci dojde pravděpodobně v příštím roce tak, abychom opět mohli využít období letních prázdnin," informoval místostarosta Václav Červín.

Poslední školkou, jejíž kompletní revitalizace byla v loňském roce dokončena, je Mateřská škola Kamarád ve Stránského ulici. Výsledky jsou pozitivní. „Výrazně ve třídách pokleslo množství prachu. Což je důležité v období inverze, kdy filtry nové vzduchotechniky zachytí prachové částice. Dále je evidentní, že dosáhneme významných energetických úspor. Téměř netopíme, a přesto je ve třídách teplo," prezentovala zkušenosti s několikaměsíčním provozem revitalizovaného objektu vedoucí školky Inka Kontrová.

Zahrady všech litoměřických mateřských škol letos zpestří hmyzí domky a kontejnery. Zatímco domky dětem poskytnou řadu užitečných informací o životě hmyzu, v kontejnerech budou děti pod vedením učitelek pěstovat zeleninu a ovoce. „Jde o novou formu vzdělávání naší nejmladší generace, aby si například děti nemyslely, že mrkev roste na stromě," s nadsázkou vysvětluje vedoucí odboru Křížová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru