Ústecký kraj - Své třídenní zasedání zahájili v úterý 15. března politici Parlamentu v mosteckém Hospicu. Výbor pro sociální politiku v čele s Jaroslavem Zavadilem bude v našem kraji mapovat problematiku sociální oblasti.

Poslankyně a mostecká zastupitelka Hana Aulická Jírovcová (KSČM, na snímku vlevo) při návštěvě hospicu. Foto: O. Markuzziová

Ředitelka mosteckého Hospicu Blanka Števicová ukázala všem přítomným dočasný domov, který zde našli vážně nemocní pacienti, odkázaní na pomoc druhého a kde zpravidla tito lidé také dožívají. Díky hospicu mají zajištěn kompletní ošetřovatelský, psychologický, sociální a duchovní komfort. Ředitelka Števicová nastínila problémy, se kterými se zde potýkají, tím hlavním problémem je nedostatek financování a to hlavně na provoz zařízení.

„Já můžu mít tisíc postelí, dva tisíce kyslíků, ale nezbývají nám peníze na provoz. Přispívají nám firmy, máme velkou podporu z města, také z kraje, ale vždy jen na různé pomůcky a vybavení. Neseženeme peníze na elektřinu, na mzdy, na léky pro pacienty, například jedna náplast stojí až pět tisíc korun, je to náplast napuštěná opiátem, přilepí se pacientovi na kůži a opiát je postupně kůží vstřebáván. Pacient tak nemusí být bolestivě napichován. Máme zde hlavně onkologické pacienty, kteří trpí velkými bolestmi. Dáváme jim také dávkovače opiátu, který mají na krku, opět nemusí být stále napichováni a navíc nemusí zůstávat jen na lůžku. Ale to stojí peníze, které těžko sháníme. Než stačíme vyřídit příspěvek na pacienta, ten může zemřít a my už zpětně od státu peníze nedostaneme," uvedla Blanka Števicová.

Její slova podpořila také zástupkyně litoměřického hospicu, kde se potýkají se stejnými problémy i zástupce karlovarského kraje, kde navíc hospic není, ale jen vyčleněná lůžka pro tyto pacienty v léčebně dlouhodobě nemocných.

Hosté tak apelovali na politiky na změnu v zákoně, v novele zákona o sociálních službách, tak aby mohli získat od státu příspěvek na pacienty za dobu, kdy v hospicu pobývali, a to i zpětně.

V dalších dnech mají politici naplánovánu návštěvu sídliště Janov, litvínovského úřadu práce, dolu ČSA, mosteckého kojeneckého ústavu, obcí Dubí a Krupky u Teplic. Své zasedání ukončí setkáním se zástupci Krajského úřadu a se zástupci obcí a měst našeho kraje.

Výbor pro sociální politiku projednává v rámci své činnosti především legislativní návrhy v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí, ale i jiných gestorů, jejichž návrhy mají sociální dimenzi. K nejvýznamnějším legislativním návrhům patří návrhy zákonů, kterými se mění zákon o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti nebo zákon o důchodovém pojištění či novela zákona o zaměstnanosti. (pozn. redakce - zdroj Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru