Počerady, Mělník — Divize energetických služeb společnosti GE (GE Power Services) úspěšně dokončila pokročilé projekty modernizace kotlů v hnědouhelné Elektrárně Počerady a hnědouhelné Elektrárně Mělník I, provozované společností Energotrans, které patří do Skupiny ČEZ. Modernizace snížila emise oxidů dusíku (NOx) u obou elektráren o 60 % a umožnila jim dodávat domácnostem i podnikům elektrickou energii a teplo v souladu s evropskými emisními předpisy.

Kotle uhelné elektrárny. Foto: GE (GE Power Services)

„Modernizace elektrárny Mělník I zaručuje Praze, Neratovicím a Mělníku spolehlivé dlouhodobé dodávky tepla vyráběného ohleduplně vůči životnímu prostředí," řekl Miroslav Krpec, generální ředitel Energotrans. „Obyvatelé Prahy a Středočeského kraje se rychle dočkali čistšího ovzduší díky postupnému zprovozňování modernizovaného zařízení již v průběhu roku 2015."

Díky schopnosti zajišťovat servis i u energetických zařízení jiných výrobců dokázala společnost GE zmodernizovat čtyři 200MW práškové kotle, původně vyrobené českou strojírenskou skupinou Vítkovice, v elektrárně Počerady na severozápadě Čech a šest vítkovických práškových kotlů o celkovém výkonu 1089 MWth v elektrárně Mělník I. Hodnota obou modernizačních projektů dosáhla v součtu přibližně 47 milionů eur.

„V průběhu pouhých šesti dní jsme u každého kotle v elektrárně Počerady postupně zvyšovali výkon ze 130 až na 190 MW, abychom ověřili, zda vše funguje tak, jak má. Každý kotel prošel náročnými zátěžovými zkouškami a my jsme velmi spokojeni s výkonem nového zařízení a realizací projektu týmem GE," popsal Jiří Kulhánek, generální ředitel Elektrárny Počerady ze Skupiny ČEZ.

Nádrže na močovinu, která se vstřikuje do kotlů kvůli snížení emisí. Foto: GE (GE Power Services)

„Těší nás, že jsme mohli našim zákazníkům pomoci výrazně zlepšit jejich ekologický profil a kvalitu ovzduší ku prospěchu místních obyvatel a životního prostředí obecně, a to v předstihu před termíny stanovenými předpisy EU," oznámil Pascal Schweitzer, generální ředitel divize GE Power Services v Evropě. „Akvizicí někdejšího podniku Alstom Power získala společnost GE širší portfolio osvědčených špičkových technologií pro snižování emisí z elektráren a dokáže výrobcům energie pomáhat splnit přísné emisní normy."

Oxidy dusíku jsou vedlejšími produkty procesu spalování. Provozovatelé elektráren musí emise oxidů dusíku omezovat, protože tyto sloučeniny nejen významně znečisťují ovzduší samy o sobě, ale také v atmosféře zapříčiňují vznik ozónu, primární složky smogu, a kyselého deště. Ozón představuje z hlediska čistoty ovzduší celosvětově závažný problém, kdy je mnoho lidí vystaveno jeho nezdravě vysokým koncentracím v ovzduší.

Snahy o snižování znečištění v EU se proto výrazně zaměřují na regulaci emisí z velkých zdrojů spalujících fosilní paliva s instalovaným výkonem 50 MW a vyšším. Podle platné směrnice EU nesmí emise NOx z takových zdrojů přesáhnout 200 mg/Nm3, což od provozovatelů mnoha elektráren a tepláren vyžaduje modernizaci zařízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru