Záluží – Byla to velká sláva. Nechyběly české politické špičky ani známé tváře z místní politiky. A také snad všichni novináři a nejvyšší šéfové Unipetrolu. V chemičce u Litvínova totiž začala stavba nové polyetylénové jednotky. S náklady osm a půl miliardy jde o největší investici v petrochemii v České republice od roku 1989.

Na místě, kde se v polovině roku 2018 spustí výroba, vyrostl velký stan, kde se to všechno odehrálo. Hosty tam od hlavní brány chemičky vozily autobusy. Premiér Bohuslav Sobotka, šéf ministerstva průmyslu a obchodu Jan Mládek a jejich hostitelé z vedení Unipetrolu a jeho majitele PKN Orlen přijeli v samostatné koloně černých limuzín. Přítomným hostům představili, co se v následujících měsících v chemparku odehraje.

„Tato investice je významným projektem z pohledu rozvoje českého chemického průmyslu, který má v tuzemsku dlouhou tradici a tvoří velkou část místní průmyslové výroby. Nová polyetylénová jednotka posune Unipetrol mezi evropskou špičku v oblasti kvality produkce plastů a umožní společnosti oslovit další průmyslové sektory," řekl Marek Świtajevski, předseda představenstva a generální ředitel Unipetrolu. „Pevně věřím, že tato investiční akce přispěje k budoucí moderní a konkurenceschopné tváři celého Ústeckého kraje," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér se poté s ostatními VIP hosty chopil nejdříve tužky, aby podepsali dohodu o spolupráci, a poté listinu zazdili v tubusu do základního kamene.

Nová polyetylénová jednotka umožní firmě oslovit i kosmetický nebo obalový průmysl a přispěje k větší provázanosti petrochemické a rafinérské výroby skupiny Unipetrol. Během výstavby se bude na místě pohybovat až osm stovek lidí. Práce mají skončit v polovině roku 2018.

Lidé tam odpracují dva miliony hodin, dělníci spotřebují 22 tisíc metrů krychlových betonů, čtyři tisíce tun oceli a uloží 750 kilometrů přístrojových a elektrických kabelů.0706chemickaweb

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru