Litoměřice - O čtyři díla se rozroste exteriérová galerie soch, která v posledních osmi letech vzniká ve městě Litoměřice. V pondělí 20. června totiž byl na výstavišti slavnostně zakončen čtvrtý ročník mezinárodního sochařského sympozia.

„V duchu minimalismu jsem vytvořila jelena v říji, jehož zdobí dřevěný prvek,

Během dvou týdnů zde vznikla čtyři díla, jež rozšíří stávající expozici 15 soch, umístěných v různých částech města a na Střeleckém ostrově.

Sochaři tvořili podle vlastních návrhů, na základě kterých byli k účasti na sympozium pozváni. "Alžběta Kumstátová vytvořila jelena z pískovce a dřeva, Zbigniew Fraczkiewicz rovněž sochal do pískovce, a to vysokou postavu na čtyřech nohách, představující symbol slovanství. Zuzana Kačerová opracovávala dva menší kvádry tvrdé žuly, stejně jako Jean-Paul Chablais, který do vysokého monumentu, tvořeného z několika kusů, zkombinoval mužskou tvrdost a ženskou něhu," představil díla umělců litoměřický akademický sochař Libor Pisklák, organizátor a duchovní otec projektu. Zatímco dosud účastníci sympozia tvořili hlavně z pískovce, letos využili i materiál zachráněný v průběhu rekonstrukce Tyršova mostu. Dva sochaři tak tvořili ze žuly pocházející ze secesního mostu.

Díla zůstanou na výstavišti do září, kde je v průběhu jubilejní podzimní Zahrady Čech zhlédnou tisíce návštěvníků. Poté rozšíří venkovní galerii města Litoměřice, které je organizátorem sochařského sympozia, podpořeného společností Zahrada Čech a sponzory.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru