Lidem se nelíbí přespávající bezdomovci na nádraží. Město jim zdarma nabízí nocleh
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Litoměřice

Litoměřice - Bezdomovci přespávající v čekárně dolního vlakového nádraží se nelíbí cestujícím. Tento stav se v posledních dnech stal terčem kritiky. Lidé bez domova však dostávají prostřednictvím sociálních pracovníků informace o tom, že na ulici spát nemusejí.

K dispozici jsou jim totiž ubytovny. K jejich využití je ale nikdo nutit nemůže. Na toto jednání v loňském roce bohužel doplatil muž, který přespával venku, kde byl posléze sociální pracovnicí nalezen již bez známek života.

„Město spolupracuje s neziskovými organizacemi a situaci lidí bez domova pravidelně sleduje. Dva naši zaměstnanci mezi bezdomovce chodí a sdělují veškeré potřebné informace, včetně těch o možnosti bezplatného noclehu. Kámen úrazu však bývá v tom, že bezdomovci často odmítají dodržovat pravidla přenocování a sami se tak od této možnosti distancují,“ informovala vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Renáta Jurková.

Počet lidí bez domova se v Litoměřicích pohybuje okolo 170, z toho 140 jich je ubytovaných, další tři desítky jsou bez umístění. Nocleh pro tyto občany v nouzi zajišťuje Dům Naděje a Azylový dům Litoměřice, a to s podporou města. Od -5 stupňů je v azylových domech možné alespoň přenocování „na židli“. „Ačkoliv kapacita pro všech třicet lidí bez střechy nad hlavou pro trvalé ubytování není, v těchto krizových situacích jsou azylové domy schopné zajistit dostatečný počet míst alespoň pro nocleh na židli. Oba domy však mají svá pravidla, mezi která patří například zákaz požití alkoholu a jiných omamných látek, což pro mnohé občany v tísni představuje problém, kvůli kterému se raději rozhodnout nabízenou možnost nevyužít a hledat jiné možnosti noclehu,“ vysvětlila Renáta Jurková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru