Ústecký kraj - Na zapomenutá místa, architektonické skvosty od středověku přes 19. století, funkcionalismus, brutalismus až po současnost, originální rekonstrukce, unikátní urbanistické celky, stavby ohrožené, zatracované i obdivované, zvou pořadatelé letošního ročníku Dne architektury.

Roudnice nad Labem. Historická pohlednice

Ten tradičně o prvním říjnovém víkendu láká na komentované prohlídky, cyklovyjížďky, workshopy, přednášky, besedy a diskuze, happeningy i videoprojekce, které se uskuteční v šesti desítkách míst v českých a moravských městech i obcích. Vstup na téměř sto padesát akcí je zdarma a nabízí mimořádnou příležitost proniknout do tajů jedinečných staveb či historie celých míst, mnohdy běžné veřejnosti nepřístupných.

Den architektury vznikl s cílem otevřít tento obor laické veřejnosti v širších souvislostech. Organizátoři chtějí poukázat zajímavým a sdělným způsobem na prolínání současné i historické architektury, to vše při zachování vysoké odborné úrovně. Jak svědčí vzrůstající zájem veřejnosti, získalo si toto pojetí širokou popularitu.

Pro letošní ročník si pořadatelé vybrali motto „Méně je více" – dávají přednost kvalitě před kvantitou při výběru objektů, témat i lektorů. „Kvalita je lepší než kvantita, někdy je lepší postavit méně s rozmyslem než více. I náš výběr bude upřednostňovat zajímavou a kvalitní architekturu před kvantitou," říká k letošnímu mottu „Méně je více" zakladatelka Dne architektury a předsedkyně pořádajícího spolku Kruh architektka Marcela Steinbachová.


Den architektury v Ústeckém kraji: Kam vyrazit a kdy

Ústí nad Labem

To nejdůležitější neexistuje (?)
Jan Duiker navrhl pro Dolní Zálezly hotel (1929). Vymyslel pro něj konstrukční systém, který použil na svých dalších stavbách, byl v jeho díle zlomový. V soutěži o Zálezly byl však druhý a nakonec se nerealizovalo nic. O výjimečné stavbě se spolkem Obraz doby a galerií Deska. A možná bude i projekce!
Sraz: so 1. 10., 17.00, Žukovova 17 (bývalé veřejné záchodky)

Ústecké parky – krajina uvnitř města
Zelená cesta městem přesvědčí návštěvníky o kvalitě založení města s bohatou strukturou parků, které nabízejí nesčetné možnosti aktivního využití a příjemné prostředí pro odpočinek. Dotkneme se i dopadů postupné ztráty zájmu o kvalitu veřejného prostoru města, degradace správy a údržby, ale i možností investic pro zlepšení. Provedou architekti Jan Harciník, Tomáš Petermann a Jiří Němeček ve spolupráci s Ústí-Aussig.net.
Sraz: so 1. 10., 14.00, Lidické náměstí (střed)

Meziválečné sociální bydlení I.
Město budovalo bytové projekty v Klíši systematicky a kontinuálně po celé meziválečné období. Vzniklo tehdy více než třináct set nových bytů, které představují ucelený architektonický soubor, jsou pozoruhodnou ukázkou vývoje urbanismu, typologie a stylu bytových staveb v Československu. Téma však dosud zůstává téměř neznámé. Z umělecko-historického hlediska je tento soubor pozoruhodný také tím, že jeho autorem byl jediný tvůrce, zapomenutý německy mluvící architekt městského stavebního úřadu Franz Josef Arnold. Architektura ústeckých komunálních domů má rovněž silný politický akcent, byla totiž budována jako realizace volebního programu a užívána jako nástroj sociálně demokratické politické agitace.
Sraz: ne 2. 10., 14.00, České mládeže 360/8, FF UJEP

Meziválečné sociální bydlení II.
Navazující procházka po Klíši věnovaná meziválečné architektuře bytových domů, které byly budovány jako komunální projekty správou města s architektem Pavlem Prouzou.
Sraz: ne 2. 10., 15.00, České mládeže 360/8, FF UJEP


Teplice

Trnovany: z vesnice městem, z města předměstím
Kdyby Trnovany stále rostly stejným tempem jako kdysi, měly by dnes tři čtvrtě milionu obyvatel. Zkusíme na okamžik mezi paneláky obnovit atmosféru malého Norimberka. Jak se staví nejkrásnější město na severu? Co na to bůh Heimdal a Martin Luther? Odpoví architekt Jan Hanzlík se členy hereckého studia DK Teplice.
Sraz: so 1. 10., 19.00, u domu "Asgard", U Červeného kostela 179/13


Most

Most – znovuzrozené město
Město Most je známé především dramatickými okolnostmi svého zániku a znovuzrození. Procházka s architektkou Janou Kubánkovou by měla připomenout stávající kvality tohoto modernistického města. Doprovodné přednášky dále představí možnosti revitalizace sídlišť a koncepčního rozvoje měst.
Sraz: so 1. 10., 14.00, 1. náměstí


Louny

Vydejte se s námi po stopách architektů Kamila Hilberta, Františka Libry, Jana Kotěry nebo Emila Přikryla. 19. a 20. století zanechalo ve tváři města otisk v podobě řady působivých staveb, jejichž význam připomene komentovaná vycházka s pedagožkou Blankou Tomáškovou a místní architektkou Janou Kubánkovou.
Sraz: ne 2. 10., 14.00 hod., Mírové náměstí, městské informační centrum


Roudnice nad Labem

Jak se dělá územní plán? Netradiční příběh jednoho malého města
O vizi rozvoje města Štětí bude s autorem nového územního plánu Filipem Tittlem diskutovat architekt Petr Janoš.
Pohled pod pokličku experimentálního procesu přípravy nového územního plánu města Štětí. Město při něm spolupracovalo s expertním týmem z Fakulty architektury ČVUT a díky tomu získalo také přístup k inovativním metodám zpracování územního plánu.
Sraz: ne 2. 10., 14.00, Galerie moderního umění

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru