Štětí -Pravděpodobně velkou slabost pro jízdní kola má 26letý muž ze Štětí, který je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu krádeže.

 

Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR

Počátkem měsíce srpna tohoto roku odcizil na ulici volně odstavené, nijak nezajištěné jízdní kolo za více než 5 tisíc korun.

"Při vyšetřování se ukázalo, že má na svědomí také jízdní kolo, které bylo odcizeno ve Štětí počátkem měsíce srpna. I tento bicykl v hodnotě 25 tisíc korun se nacházel nezajištěný před obchodem na ulici," uvedla litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová. Podezření ze spáchání trestného činu si ve zkráceném přípravném řízení převzal v těchto dnech.

Jaké jsou možnosti ochrany majetku?

Klasický zámek s řetězem

  • Nepříliš praktickou záležitostí je volba klasického zámku, kterým kolo upevníte do stojanu či k pevnému bodu pomocí řetězu. Zámky s řetězy jsou poměrně těžké a také zaberou dost místa při převozu. Pokud už zvolíte toto řešení, je potřeba mít opravdu pevný a silný řetěz, který nepůjde tak lehce přestřihnout štípačkami.

Zámky s elektronickými snímači

  • Jedná se o lankové zámky, které jsou navíc vybaveny elektronickým zařízením, jež vyluzuje zvuky ve chvíli, kdy je s nimi neoprávněně manipulováno. Zloděj se tak obvykle vystraší, upoutá na sebe pozornost a od kola raději uteče. Lanko zámku by mělo mít průměr minimálně 8 milimetrů, menší průměr lze snadno přestřihnout. Elektronické snímače fungují na mikrotužkové baterie.

Uzamykatelná vložka na stojan

  • V některých městech jsou k dispozici stojany na kola, ke kterým se dá kolo jednoduše připevnit pomocí uzamykatelné vložky. V tomto případě tedy kolo vložíte do stojanu a obemknete jej třmenem. Jeho uzávěr pak vložíte do zámku.

Vysokopevnostní řetěz

  • V současné době lze v obchodech zakoupit také speciální vysokopevnostní řetězy, které jsou vyrobeny ze zvlášť odolné oceli. Jejich překonání klasickými štípačkami prakticky nepřichází v úvahu. Je samozřejmě důležité zvolit také kvalitní zámek.

Neviditelný fix

  • Když už dojde k odcizení kola, může se stát, že jej objeví policisté a strážníci. Často je ale problém s identifikací kola, zda opravdu patří vám. V tomto případě pomůže, když si kolo označíte neviditelným fixem, který je vidět při přiložení UV lampy. Doporučuji tento způsob zkombinovat s výše uvedenými prvky.

Mikročip

  • Podobně jako neviditelný fix lze zvolit ještě důmyslnější mikročip. Pomocí něho dojde k označení kola. V čipu jsou zaznamenány informace o identifikačním čísle, případně další údaje. Je tak snadno dohádatelné, komu vlastně kolo patří.

Jaké budou náklady?

Zámky na kola lze pořídit v širokém cenovém rozpětí. Nejlevnější zámky s řetězy zakoupíte už od cca 100 Kč, je rozhodně lepší však zvolit kvalitnější varianty z oceli, které stojí kolem 1000 Kč. Mikročipy na kola pak pořídíte od 250 Kč výše.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru