Ústecký kraj - Hnutí ANO přivádí do krajského zastupitelstva namísto kariérních politiků zkušené odborníky, kteří ve svém oboru již něco dokázali.

0410Urbnek

Ing. Petr Urbánek, narozen 15. 9. 1968

• Lídr hnutí ANO 2011 pro krajské volby v Ústeckém kraji
• Manažer a ekonom
• Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.
• Pracoval osm let v ústecké Spolchemii. V letech 1996 až 2013 působil v mezinárodní společnosti Lafarge, mj. také jako finanční ředitel v cementárně v Čížkovicích, posledních jedenáct let řídil různé pobočky společnosti v Evropě, Africe a Asii.
• Aktuálně se věnuje investičnímu poradenství
• V roce 2014 vstoupil do hnutí ANO 2011, kde byl zvolen předsedou litoměřické místní organizace
• Od roku 2014 zasedá v Zastupitelstvu města Litoměřice.
• Je ženatý a má čtyři děti

Na rozdíl od mnoha dalších stran jste přišli s poměrně propracovaným volebním programem.
Při přípravě naší vize a programu jsme kromě podnětů z osobních setkání s občany čerpali i z názorů více než 20 tisíc lidí, kteří se zapojili do projektu hnutí ANO nazvaného „Chceme lepší Česko". Díky tomu jsme v našem programu dokázali pokrýt celé spektrum problémů, které občany našeho kraje skutečně trápí a navrhnout jejich konkrétní řešení.


Z volebního programu:

• chceme lepší Ústecký kraj
• pracovní příležitosti pro všechny
• bezpečný kraj bez rizik
• rozvoj dopravní infrastruktury
• dostupné a kvalitní zdravotnictví a sociální služby
• podpora a rozvoj vzdělávání
• péče o životní prostředí
• transparentní financování a efektivní řízení kraje


Ve volebním programu mimo jiné říkáte STOP obchodu s chudobou a nárůstu sociálně vyloučených lokalit. To je jedno z ožehavých témat, hlavně v Ústeckém kraji. Víte konkrétně jak s tímto problémem naložit? Kde a jak začít?
Většina občanů vyjadřuje jako hlavní prioritu urychlené řešení problémů v sociálně vyloučených lokalitách, kterých máme v kraji 89. Žije v nich téměř 40 tisíc lidí, což je třetina z celé ČR a dvakrát více než před 10 roky. Levné byty a ubytovny v našem kraji totiž skupují obchodníci s chudobou a stěhují do nich nepřizpůsobivé ze všech koutů naší vlasti, přičemž stát za ně platí předražené nájemné. Jeden příklad za všechny - ve Varnsdorfu tito obchodníci skupují byty 1+1 za 30 tisíc korun a od státu inkasují za jejich pronájem měsíčně až 13 tisíc.

Trochu mi to připomíná solární tunel, kdy při velkorysých dotacích rostly solární elektrárny jako houby po dešti, po úpravě výkupních cen však tato vlna rychle ustala. Sestěhovávání nepřizpůsobivých do našeho kraje tedy zastavíme snížením výše sociální dávky na bydlení na úroveň místně obvyklého nájemného a zajištěním většího vlivu obcí na její vyplácení. Kraj musí začít využívat svoji pravomoc předkládat návrhy na změny zákonů a mnohem aktivněji podporovat obce při řešení tohoto problému s vládou.

S tím souvisí i téma bezpečnosti. Máte na ni nějaký recept?
Například Litvínovu, kde má hnutí ANO starostku, se v Janově podařilo zmírnit kriminalitu a sociální napětí díky využívání příkladů dobré praxe, tzn. nulové toleranci, přítomnosti policie a asistentů prevence kriminality v ulicích či preventivním programům pro děti. Zde se tedy můžeme inspirovat. Kromě zvyšování bezpečnosti však nezapomínáme ani na zlepšování prostředí v těchto lokalitách. Obce již dnes mohou využívat dotací Ministerstva pro místní rozvoj na revitalizaci sídlišť nebo bourání vybydlených panelových domů v jejich vlastnictví.

V programu také upřednostňujete pracující a říkáte NE zneužívání sociálních dávek. Jak tady chcete postupovat?
Sociální dávky by měly sloužit pouze skutečně potřebným a nikoli těm, kdo pracovat nechtějí či pracují načerno. V kraji sice máme 45 tisíc nezaměstnaných, ale také 8 tisíc volných pracovních míst, pro něž firmy nemohou sehnat zaměstnance, a to často ani na nekvalifikované práce. Třeba firma Eaton v Chomutově začala zaměstnávat vězně, aby nemusela omezovat výrobu. Proč o tuto dobře placenou práci neměli zájem někteří nezaměstnaní.

Vláda již začala rozevírat nůžky mezi minimální mzdou a výší sociální podpory, ale to je pouze první krok. Musíme změnit celý systém vyplácení sociálních dávek mnohem razantněji, abychom podporovali jen skutečně potřebné a stopnuli dávky jako životní styl. Práce se musí lidem vyplatit!

Lékaři a sestry by jistě slyšeli na to, že najdete peníze na jejich adekvátní ohodnocení. Odpovíte jim už dnes, kde byste jako hejtman našel finanční rezervy?
Pokud nechceme omezovat provoz nemocnic či dokonce zavírat celá oddělení kvůli nedostatku lékařů a sester, musíme najít prostředky na jejich adekvátní finanční ohodnocení. Potřebné peníze zajistíme úsporami z nákupů v otevřených a transparentních výběrových řízeních a efektivnějším hospodařením krajských nemocnic. Součástí dlouhodobějšího řešení však musí být i změny v systému vzdělávání zdravotnického personálu.

Potenciální voliče jistě zaujme, že hnutí ANO říká ANO lékařské fakultě v Ústeckém kraji. Rozhodně by zvýšila prestiž kraje. Jaké jsou vize o fakultě a vychovávání nového zdravotnického personálu?
Máte pravdu, že jde v tomto okamžiku spíše o vizi než o konkrétní plán realizace. Nedostatek lékařů a sester nemůžeme řešit donekonečna pouze zvyšováním jejich platů či jejich importem z východu, ale musíme začít pracovat i na výchově nové generace. To samozřejmě nevyřešíme během jednoho volebního období, ale politici by se měli naučit hledět i za jeho horizont a pracovat na úkolech, které přinesou ovoce až mnohem později. Kdyby takto postupovali tradiční politici již dříve, nemuseli bychom dnes řešit krizi ve zdravotnictví.

V rámci předvolební kampaně jste rozjeli projekt Dny zdraví s ANO. Během této tour jste zachránili dva životy?
Aby naše priorita „Chceme zdravé Česko" nezůstala pouze prázdným heslem, rozjeli jsme společně s dalšími partnery projekt Dny zdraví. Na akcích, pořádaných ve všech okresech Ústeckého kraje, nabízíme lidem bezplatné odborné vyšetření kožním a očním lékařem, a to bez obvyklých dlouhých čekacích lhůt.

Hned na první akci v Libochovicích dorazilo 300 lidí, mezi nimiž byly diagnostikovány 2 případy kožního zhoubného nádoru, a na dalších akcích bylo odhaleno dalších 6 případů. Jejich včasným odesláním ke kurativnímu řešení jsme tedy skutečně pomohli předejít pozdějším fatálním následkům. Vzhledem k velice pozitivnímu ohlasu veřejnosti bychom rádi opakovali tento projekt i v dalších letech.


Více na www.anobudelip.cz/cs/petr-urbanek/

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru