Litoměřice – Nezaměstnanost na Litoměřicku v září mírně klesla. Přesto za celorepublikový průměrem pořád zaostává. Zatímco u nás je bez práce 6,2 procenta lidí (v srpnu to bylo 6,4 procenta), podíl nezaměstnaných osob činí celorepublikově 5,2 procenta. Litoměřicko je na tom nejlépe z Ústeckého kraje.

1610nezamestnanost

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v září 76 regionů. V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna.

„Pracovní trh se dostal na úroveň doby před hospodářskou krizí. Česká ekonomika je nadále v dobré kondici,“ shrnuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková a dodává: „V nadcházejících měsících by mohla registrovaná nezaměstnanost ještě mírně klesnout.“

Studenti si hledají práci už za studií

Jako každý rok v září i letos dorazila do evidence Úřadu práce ČR hlavní vlna nezaměstnaných absolventů. V dlouhodobém srovnání byl ale jejich počet nejnižší za poslední tři roky. „Počet absolventů v evidenci Úřadu práce ČR klesá celkově. Řada mladých lidí se navíc snaží hledat si práci už v době, kdy ještě studují. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení, nové prvky a nadšení. Právě to se velmi dobře osvědčuje v praxi, zejména v rámci smíšených týmů,“ vysvětluje Kateřina Sadílková.

V evidenci se objevují nejčastěji absolventi středních škol a učilišť, především pak škol zaměřených na ekonomiku, administrativu, podnikání, gastronomii (kuchař, číšník), hotelnictví, osobní a provozní služby (kadeřník). Naopak velké šance na získání práce v co nejkratší době po ukončení školy mají absolventi vysokých škol, především lékařských fakult, a absolventi technických, zejména strojírenských a elektro oborů. Velká poptávka je také po absolventech řemeslných oborů.

Kde je nejlépe, kde nejhůře?

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (shodně 1,9 %), Jindřichův Hradec (2,6 %), Benešov a Jičín (2,8 %), Mladá Boleslav, Pelhřimov a Písek (shodně 3 %) a Prachatice (3,1 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 33 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most a Karviná (shodně 10,6 %), Ostrava - město (9,4 %), Ústí nad Labem (9,3 %), Chomutov (8,9 %), Bruntál (8,7 %), Děčín (7,7 %), Sokolov (7,3 %), Hodonín (7,2 %), Znojmo, Brno-město a Louny (shodně 7,1 %).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru