Ústecký kraj – Vítězem voleb není ten, kdo získal nejvíc hlasů, ale ten, kdo se dokáže dohodnout na vládnutí. Ústecký kraj povede koalice komunistů, sociálních demokratů a okamurovců. ANO bude v opozici. ODS bude nejspíš poskytovat tichou podporu vládnoucím stranám.

0811bubenicek

Oldřich Bubeníček ve své hejtmanské kanceláři. Může tam zůstat i v dalším volebním období. Foto: e-deniky.cz

Staronová koalice, k níž přibude v radě jeden člen SPD-SPO, bude mít většinu 28 z 55 hlasů. ANO, které v krajských volbách sice získalo nejvyšší počet křesel, nedokázalo najít partnera. „Pan předseda ANO a vicepremiér Babiš by se měl zeptat svých lidí, kteří vyjednávali, proč to tak dopadlo. Jejich vyjednávací tým nás oslovil po volbách a jednal s námi cca v 17.00, kdy před tím ve cca 12.00 jednali s KSČM . Tito pánové z ANO nám nabídli dvoukoalici 20 ANO+10 ČSSD. My jsme věděli, že dvoukoalici před tím ve 12.00 nabídli i KSČM. My jsme jim na jejich nabídku odvětili, že chceme respektovat vůli voličů a navrhujeme trojkoalici prvních tří stran. Načež oni odvětili, že o takové koalici neuvažovali. Další žádné oficelní jednání s námi hnutí ANO nevedlo dodnes,“ uvedl lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. Současná koalice je tak podle něj výsledkem, který je reakcí na jednání lidí z hnutí ANO.

Babiš se rozčiluje

„Je to neskutečná prasárna, když společně s námi mohla KSČM pohodlně vytvořit většinovou koalici,“ citovaly slova ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše novinky.cz.

Hejtmanem zůstane Oldřich Bubeníček z KSČM. Koaliční smlouva bude podepsána do týdne, ustavující zastupitelstvo se potom sejde zřejmě 21. listopadu.

Co dělají krajští zastupitelé a jaké mají pravomoci?

Zastupitelstvo Ústeckého kraje vykonává samosprávu, je mu ze zákona vyhrazeno předkládat návrhy zákonů Poslanecké sněmovně, předkládat návrhy Ústavnímu soudu na zrušení právních předpisů, vydávat obecně závazné vyhlášky kraje, koordinovat rozvoj území podle zásadních strategických dokumentů, které rovněž vytváří, rozhodovat o mezinárodní spolupráci, schvalovat rozpočet kraje, zřizovat a rušit příspěvkové organizace (například školy) a další činnosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru