Řehlovice - Ředitelství silnic a dálnic požádalo oficiálně Ministerstvo dopravy o povolení předčasného užívání stavby dálnice D8 ve zbývajícím úseku spojující dostavěné části ústecké dálnice od Prahy a od hranic s Německem. Počítá se s tím, že dálnice bude připravena ke zprovoznění 17. prosince letošního roku.

2511dalnice

Zatím nezprovozněný úsek dálnice D8. Foto: Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy nyní sbírá všechny potřebné podklady pro zprovoznění dálnice D8. Podmínkou, kterou si ministerstvo stanovilo, je i verifikace stabilitní situace v území, kudy vede dálnice, píše se v materiálu pro vládu.

„Provedený inženýrskogeologický průzkum v místě přechodu násypu dálnice na prackovickou estakádu včas upozornil na riziko lokální deformace. V rámci stabilizace celého prostoru buduje zhotovitel odvodnění rizikového svahu pomocí štěrkových drenážních podzemních stěn. Situace je průběžně monitorována, pevné body se měří v intervalu 1 hodina a inklinometry se odečítají v intervalu dvakrát týdně," píše Ministerstvo dopravy v materiálu nazvaném Informace o činnosti pracovní skupiny pro zajištění dalšího postupu, operativní rozhodování a koordinaci průzkumných, monitorovacích a sanačních prací v souvislosti s havarijní situací způsobenou sesuvem na dálnici D8 u Dobkoviček a o přijatých opatřeních a rozhodnutích.

Vláda také dostane informaci o tom, že Ředitelství silnic a dálnic zajišťuje doplňující průzkum sesuvného území, kterým prochází stavba dálnice D8. V rámci monitoringu jsou prováděna měření vizuální kontrolou, měřením trigonometrických bodů, automatickým a ručním měřením hladiny podzemních vod a pórových tlaků, měření dynamometrů, inklinometrických vrtů, deformací a zároveň probíhají odečty průtoků vody.

Na veškeré činnosti související se stabilizací území dohlíží Česká geologická služba, která provádí odborný geologický dozor nad všemi průzkumnými, monitorovacími a sanačními pracemi a provádí výkon odborného konzultanta a dozoru při výběru metod a realizace veškerých prováděných prací.

Zbývající úsek dálnice D8 v úseku Bílinka – Řehlovice je 12 km dlouhý a vede přes Opárenské údolí kolem obcí Chotiměř a Dobkovičky do úbočí podél Labe nad Litochovicemi a Prackovicemi, dále pokračuje do obce Radejčín, kde dále pokračuje k Řehlovicím. Zde se stavba napojuje na již vybudovanou a provozovanou stavbu Řehlovice – Trmice. Zhotovitelem stavby je sdružení tvořené firmami EUROVIA CS, METROSTAV, SMP CZ a BERGER BOHEMIA. Možnost prohlédnout si dostavovanou dálnici D8 využilo letos 3. října 20 tisíc návštěvníků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru