ČR - V posledních dvou týdnech výrazně stoupl počet případů chřipky typu A/H3. Informuje o tom Ministerstvo zdravotnictví. "Veškeré izolované kmeny jsou ty, proti kterým se letos očkovalo a proti nimž je tedy vakcína účinná. V tuto chvíli hodnotíme situaci v ČR jako nastupující epidemii chřipky,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

2512chripka

Ilustrační foto: e-deniky.cz

Nejvíce zasaženy jsou Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu vývoj nemocnosti nadále monitorují.

Jedno z kritérií, které vypovídá o počínající epidemii chřipky, je počet nemocných na sto tisíc obyvatel. Tady jde o hranici 1600 až 1700 případů, od které hovoříme již o epidemii. Jako nastupující epidemii tedy nyní lze hodnotit situaci v Olomouckém kraji, kde je hlášeno přes 1800 případů na sto tisíc obyvatel a na druhém místě Moravskoslezský kraj, kde jsme těsně za hranicí 1700 nemocných.

2512chripkamapa

„Tato situace zatím nevyžaduje žádná mimořádná plošná opatření, ale jednotlivé nemocnice mají právo rozhodnout o dočasném omezení návštěv dle lokálního výskytu. Toto je na zvážení vedení zdravotnických zařízení,“ upřesnila Hlavní hygienička ČR.

Co se týká situace v Evropě, plošnou epidemii hlásí celá Skandinávie: Norsko, Švédsko i Finsko. Plošný výskyt trvá v Portugalsku, Nizozemí a v Chorvatsku a Skotsku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru