Ústecký kraj - Od prvního února mají řidiči jedoucí po zpoplatněných komunikacích (dálnicích) povinnost mít na předních sklech vozidel nalepen už jen nový dálniční kupon, tedy s vyznačeným rokem 2017. Někteří řidiči přesto tuto povinnost ignorují.

2002znamky

Ilustrační foto: e-deniky.cz

„Od začátku února přistihly hlídky ústeckých celníků na dálnici D8 už 69 řidičů hříšníků, kteří novou dálniční známku vylepenou neměli nebo tu starou již neplatnou opomněli sundat. Od neukázněných řidičů celníci již vybrali 63.100 korun,“ uvedl Jiří Nejedlý, mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj.

Pokud řidič jede po zpoplatněné komunikaci bez platného dálničního kuponu, dopouští se přestupku a hrozí mu přímo na místě pokuta v blokovém řízení až do výše 5 tisíc korun, ve správním řízení pak až do výše 100 tisíc korun.

„Během loňského roku zaznamenali celníci na téměř sto kilometrovém úseku dálnice D8 mezi Prahou a státní hranicí 1 990 případů porušení právních předpisů v podobě neplatné, nesprávně vylepené či dokonce chybějící dálniční známky. Na pokutách za tento přestupek vybrali od řidičů 1 707 100 korun a 14 případů poslali do správního řízení,“ uvedl Jiří Nejedlý.


  • Ne celá dálnice D8 je letos zpoplatněná. Na části v okolí Ústí kupon mít nemusíte. Kde přesně, píšeme v tomto článku.

Dálniční známky jsou od roku 2016 opatřeny novými ochrannými prvky, které mohou celníci zkontrolovat pomocí laserového pera. Osvědčily se i nové tvary a barevná odlišení dálničních známek, které celníkům značně usnadnily jejich identifikaci za jízdy.

Hlídky celníků se speciálně vybavenými vozidly, nepřetržitě střežící stanovené zpoplatněné úseky komunikací odhalily loni i nedostatky u 2 407 řidičů vozidel s povinností hradit mýtné. Nejčastěji se jednalo o chybné nastavení náprav, či nedostatečný kredit. Přestupcům byly v 2 355 případech uloženy pokuty v blokovém řízení ve výši 1 433 600 korun a 52 případů bylo postoupeno do správního řízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru