Pár kilometrů od Štětí se po silnici procházel vlk
Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR / Foto: Martina Skočdopolová
Litoměřice

Kokořínsko - Tento týden získala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Kokořínsko - Máchův kraj velmi cenné údaje o pozorování vlka u Březinky a v okolí Chodče v jižní části CHKO, kde nebyl vlk dosud zdokumentován. Jde pravděpodobně o jedno zvíře, které se podařilo vyfotografovat minimálně dvakrát v uplynulých dnech. Místo fotografování leží asi jedenáct kilometrů východně od Štětí.

Veřejností hlášená pozorování jsou velmi cenná, pomáhají zmapovat výskyt a chování této šelmy na území CHKO. "Vyzýváme proto návštěvníky i místní obyvatele, aby, pokud měli to štětí a vlka v CHKO zahlédli, nás o jeho výskytu informovali na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Na tuto adresu je možno zaslat i případné fotografie," sděluje agentura.

Vlk v jižní části CHKO byl vyfotografován z auta. Takové chování není u divoce žijících zvířat, tedy i vlků, ničím výjimečným. Mají strach z člověka, ale nespojují si jej s traktory, auty a stroji vůbec. Podobně se chovají i další volně žijící zvířata, třeba srnci.

Genetické analýzy potvrdily, že vlčí smečka žijící v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj je příbuzná s vlky ze Saské Lužice. V Německu se vlci objevili poprvé kolem roku 2000 a za tu dobu byli již také mnohokrát spatřeni z nákladních vozidel nebo aut. Vlk ke svému životu nepotřebuje hluboké lesy, ale přizpůsobí se i životu v hospodářské krajině osídlené lidmi. Důležitý je pro něj dostatek potravy a klid. Vlci pak mohou přicházet i blíže k vesnicím a obydlím, neboť jejich teritorium na ně často bezprostředně navazuje.

Vlci jsou divoce žijící zvířata. Proto  zachovávejte odstup a v žádném případě se je nepokoušejte krmit. Vlci by si na takové chování mohli navyknout.

Více o vlcích a jejich životě najdete na www.navratvlku.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru