Zaměstnanci městského úřadu nejsou genderově diskriminováni, potvrdil to genderový audit
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Městský úřad Litoměřice je zaměstnavatelem, který vytváří prostředí rovných příležitostí pro ženy a muže, které zaměstnává. Vyplynulo to z genderového auditu, který pro úřad v období od listopadu loňského roku do dubna 2018 realizovala společnost Rentel.

Audit ukázal, že v oblasti rovných příležitostí městský úřad usiluje o jejich průběžné zlepšování, je schopen reagovat na potřeby zaměstnaných osob a je v tomto ohledu dobrým a kvalitním zaměstnavatelem s potenciálem pro další rozvoj oblasti rovných příležitostí.

Cílem auditu bylo analyzovat, zda úřad uplatňuje principy rovného zacházení vůči zaměstnaným mužům a ženám a zda nedochází k diskriminaci například na základě pohlaví, věku, rodinného stavu, či situace. V první etapě projektu proběhl sběr a analýza relevantních interních dokumentů, internetových stránek úřadu a dalších dostupných zdrojů. V druhé etapě se uskutečnilo dotazníkové šetření mezi všemi zaměstnanci úřadu. V třetí se pak konaly skupinové diskuze se zaměstnanci, vedoucími zaměstnanci a vedením úřadu. Poslední etapa se věnovala finální analýze a zpracování všech získaných poznatků.

Z celkem 186 zaměstnanců se do ankety zapojilo 151 respondentů, což představuje 81% z celkového počtu zaměstnaných. Do pracovních skupin a rozhovorů se zapojilo celkem 35 zaměstnanců, tedy 19% všech lidí v pracovním poměru, a 23% z osob, které vyplnily dotazník. Rozhovory v rámci skupin probíhaly se zaměstnanci a zaměstnankyněmi spadajícími do různých kategorií z hlediska věku, délky pracovního poměru, rodinného stavu, nutnosti péče o dítě a jiného člena rodiny, vzdělání a náplně práce. Cílem bylo získat skupinu představující průřez horizontální strukturou zaměstnavatele.

„Pokud se zaměstnavatel ve své vizi přihlásí k zásadě prosazování genderové rovnosti, dává veřejnosti i svým potencionálním pracovníkům najevo, že je zaměstnavatelem, který podporuje slaďování rodinného a pracovního života, odměňuje na základě odvedené práce a vytváří rovnocenné podmínky a prostor pro kariérní rozvoj a růst žen i mužů. Praktické naplňování genderové rovnosti ve zmiňovaných oblastech má dopad na celkové prostředí v rámci zaměstnavatele a spoluutváří firemní kulturu,“ uvedl tajemník úřadu Milan Čigáš.

Audit byl spolufinancován z finančních zdrojů ESF a státního rozpočtu ČR. Prostřednictvím operačního programu Zaměstnanost. Proto byl audit pro úřad realizován zdarma.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru