Lovosická fontána Aqua Albis. Jak se vám líbí?
Fontána v Lovosicích.
Litoměřice

Lovosice - Město Lovosice již několik týdnů krášlí fontána na náměstí. Vedení města se rozhodlo pro její realizaci, tak aby zatraktivnila prostor náměstí, přispěla k lepšímu využívání prostoru, znovu nastartovala tento jako tradiční místo setkávání obyvatel a rovněž vylepšila klima betonové plochy v parných měsících roku. Fontána nahradila dva betonové bloky, které byly nevhodné jak z estetického tak bezpečnostního hlediska.

Návrh fontány vypracoval architekt Michael White, kterému se město velmi líbí a vysoce hodnotí jeho malebnou polohu v Českém středohoří a blízkost řeky Labe. Inspiroval se několika městy v zahraničí (Bordeaux, Geneve, London), kde potřebovali podobně vylepšit veřejný prostor.

V řídící jednotce, která je ukryta v šachtě pod zemí je možné nastavit tvar, intenzitu a barevnost jednotlivých trysek. Těch jsou dva druhy (šampaň a kometa) aby bylo možné ještě lépe přizpůsobit sloupce nejrůznějším povětrnostním a podnebním podmínkám. Samozřejmostí je též anemometr, který zajišťuje, aby ve větrných dnech nedocházelo k přílišnému rozstřiku.

Zajímavostí je umístění desek s citáty našich i světových osobností přímo v ploše fontány. Vedení města chtělo tímto ozvláštněním dosáhnout dalšího estetického přesahu vodního prvku.

Kašny, pumpy a rezervoáry vody na náměstích sahají do dávné historie měst, proto město Lovosice uvažuje i do budoucna o oživení dalších míst umístěním vhodných vodních prvků.

(RyS)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru