V Litoměřicích se slavnostně otevřelo dialyzační středisko, nabízí větší komfort a nejmodernější přístroje
Zrekonstruovaný dialyzační sál s nejmodernějšími přístroji. Foto: B. Braun Medical
Litoměřice

Litoměřice - Po 24 letech provozu dialyzačního střediska v prostorách Městské nemocnice v Litoměřicích byly středisko i nefrologická ambulance kompletně zrekonstruovány. Rekonstrukce trvala 4,5 měsíce a stála 14,5 milionů korun. Teď dialyzační středisko nabízí větší komfort pacientům i zaměstnancům.

„Zrekonstruované středisko nyní odpovídá našim celosvětově vysokým standardům – od propojení dialyzačních přístrojů s počítačovým systémem, přes horkou desinfekci dialyzačního okruhu k vytvoření ultračisté vody až po nová polohovací křesla se zabudovanými reproduktory,“ říká ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum CZ/SK MUDr. Martin Kuncek. Rozvojem prochází také peritoneální dialýza, kterou si pacient může provádět sám v pohodlí domova. „Využíváme rozsáhlých zkušeností vedoucí lékařky dialýzy Jany Fialové a pracujeme na dalším rozvoji programu peritoneální dialýzy, který byl v tomto regionu v minulosti dosti zanedbaný,‘‘ dodává Martin Kuncek.

VYŠŠÍ KOMFORT PRO DIALYZOVANÉ PACIENTY Z CELÉHO REGIONU

Kompletně nové dialyzační středisko a ambulance zůstávají nadále ve 4. patře Interního pavilonu Městské nemocnice v Litoměřicích. Středisko má nyní velký dialyzační sál, který vznikl propojením 5 místností, v jehož středu je umístěna sesterna. Hemodialýzou se zde léčí 48 pacientů. Čtyři pacienti podstupují časově vstřícnější domácí peritoneální (břišní) dialýzu. Většina pacientů teď může užívat polohovací křesla, která v sobě mají zabudované i reproduktory z televize, takže se navzájem neruší. „Hlavní výhodou ovšem je, že jsou nyní dialyzační přístroje propojeny s počítačovým systémem. V minulosti se data o léčbě automaticky nestahovala a sestřičky musely zadávat údaje o léčbě do počítače ručně. Současná technika jim významně usnadňuje práci a mají pak více času na jiné aktivity s pacienty,“ říká vedoucí lékařka Dialyzačního střediska B. Braun Avitum MUDr. Jana Fialová. A právě to je ten faktor, který vedle špičkového vybavení a hezkého prostředí přispívá k pocitu domácí pohody a zároveň jeden z důvodů, proč pacienti označují personál dialýzy jako svou další rodinu. „Osobně považuji blízké vztahy se zdravotníky a prostředí léčby u takto závažných onemocnění za stejně důležité jako léčbu samotnou. Neléčí se pouze tělo, ale i duše, a proto jsem rád, že se podařilo dialýzu v Litoměřicích takto krásně zrekonstruovat,“ komentoval nové prostory dialýzy litoměřický evangelický farář a zakladatel místní Diakonie Zdeněk Bárta. Opravou prošla i nefrologická ambulance, která pečuje o 680 pacientů. Dialyzační středisko a nefrologická ambulance slouží spádové oblasti s celkově 80 tisíci obyvateli.

ZREKONSTRUOVÁNO DOSLOVA OD PODLAHY

Interní pavilon nemocnice, kde se dialyzační středisko nachází, slouží již od listopadu 1985. Od května 1993 zde funguje i dialyzační středisko. Po 24 letech provozu však již prostory střediska nebyly optimální. Okna netěsnila, jak by bylo třeba, v zimě nepříjemně táhlo a v létě bylo příliš

horko. Rekonstruované prostory teď mají nejen nová těsnící okna, ale jsou zároveň klimatizované. Nové podlahy jsou vodotěsné a pro dialýzu přibyla horká dezinfekce vody k výrobě její ultračisté podoby, která je pro dialýzu kvalitnější a bezpečnější.

3005sal2

Pacientka Jiřina Jindřichová s primářkou Janou Fialovou na sále. Foto: B. Braun Medical

NEJMODERNĚJŠÍ PŘÍSTROJE A PŘÁTELSKÝ PERSONÁL

Dialyzační přístroje Dialog+ jsou z roku 2015 a umí provádět hemodiafiltraci, což je nejkvalitnější způsob hemodialyzační léčby. V litoměřickém středisku se touto metodou léčí 90% pacientů. Na dialyzačním sále je po rekonstrukci více prostoru a nový kabát dostaly i sklad, vodárna, šatny pacientů i personálu, denní místnost pro personál s kuchyňkou, dva lékařské pokoje a kancelář ekonomické referentky a vedoucí sestry. „Po rekonstrukci to tady je opravdu krásné, ale hlavně je tady spousta věcí, které nám zpříjemňují léčbu. Netáhne okny, je tady klimatizace, muži i ženy mají oddělené hygienické zařízení a v šatnách máme každý až dvě skříňky na osobní věci. Obrovskou výhodou jsou také reproduktory od televize zabudované v křeslech, protože už nás neruší hluk z provozu přístrojů. Upřímně si ale nejvíce stejně vážím milého a přátelského personálu, který zůstal stejný,“ hodnotí rekonstrukci dialyzovaná pacientka Jiřina Jindřichová.

Středisko nyní pracuje ve dvousměnném provozu tři dny v týdnu – v pondělí, ve středu a v pátek a v jednosměnném provozu v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. „Chronické selhání ledvin je komplexní onemocnění a je třeba úzké spolupráce s dalšími specialisty a lékaři z nemocnice. V Litoměřicích je spolupráce mezi dialyzačním střediskem a lékaři z Městské nemocnice výborná. Úsilí zdravotnického personálu spolu se špičkově vybaveným střediskem tak pomáhá vážně nemocným zachovat v maximální možné míře kvalitu jejich života“ uzavírá MUDr. Jana Fialová, vedoucí lékařka Dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Litoměřicích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru