Většině strávníků v jídelně chutná, ukázal výsledek ankety
Ilustrační foto: Pixabay.com
Zajímavosti

Lovosice - Většina respondentů ankety Centrální školní jídelny je s kvalitou pokrmů spokojena. 74% lidí, kteří anketní lístek vyplnili, v jídelně spíše chutná. Opravdu nechutná pouze 4% respondentů.

Ankety se zúčastnilo celkem 149 strávníků. Anketa byla k dispozici na webu Centrální školní jídelny a všichni, kteří vlastní čipovou kartu, měli možnost vyplnit otázky po zadání přihlašovacího kódu. Pro cizí strávníky byl lístek k dispozici v kanceláři jídelny. Anketa si kladla za cíl zjistit, jaké jsou stravovací návyky dětí a ostatních strávníků, jaký je jejich postoj ke školnímu stravování a k jídlu obecně.

Anketa byla zaměřená především na děti, ale nakonec bylo nejvíce respondentů starších 61 let, celkem 36%, dětí ve věku 6–10 let odpovědělo 33, což představuje 23% respondentů, 16% bylo osob ve věku 41-60 let, 11% dětí, žáků a studentů ve věkovém rozmezí 11–15 let, 9% respondentů bylo ve věku 16–20 let a osob ve věku 21–40 odpovědělo 5%. 64% všech dotazníků vyplnily ženy, mužů bylo 31% a 5% respondentů pohlaví neuvedlo. Většinou vyplnily anketu osoby vlastnící čipovou kartu, tedy ti, kteří na oběd do jídelny chodí téměř každý den, celkem 56%. 30% respondentů bylo z řad cizích strávníků a 14% představovaly odpovědi osob, kterým obědy zajišťuje pečovatelská služba.

Dospělým v jídelně chutná, děti by na talíři chtěly řízek. Celkem 84% strávníků nad 20 let v jídelně chutná. Na otázku: Jídla ve školní kuchyni mi chutnají, odpovědělo 39 % respondentů ano, 45% spíše ano, 1% ne, 13% spíše ne a 2% strávníků se k otázce nevyjádřilo. Z dětí a mladistvých do 20 let je s jídly v jídelně spokojeno 58%, 42% je spíše nespokojena.

Na žebříčku oblíbených jídel se nejčastěji objevil řízek, rajská omáčka, knedlo-vepřo-zelo, buchtičky s krémem, svíčková, guláš, musaka s lilkem, koprová omáčka, lasagně a špagety po milánsku. Může překvapit, že koprová omáčka se objevila také v seznamu deseti neoblíbených jídel a to hned na prvním místě, za ní následují: fazole, ryby, rizoto, kuskus, luštěniny, pohanka, polévka minestrone, opět musaka a hrachová kaše.

Víc než 90% strávníků má rádo poctivou domácí stravu a 87% respondentů si myslí, že jídla v jídelně jsou zdravá. Na otázku, zda se strávníci domnívají, že jsou jídla vařená v jídelně zdravá, odpovědělo 52% respondentů, že ano, 35% většinou ano, 3% ne, 7% většinou ne a 3% se nevyjádřilo.

„S výsledky ankety jsme spokojeni. To, že nechutná více dětem než dospělým se dá očekávat, a je také jasné, že by měly na talíři raději hranolky a řízek než luštěniny. To ovšem není možné a není to ani správné. Budeme se postupně zabývat všemi podněty, které respondenti v anketě vypsali. Rozhodně ale neplánujeme přejít pouze na českou kuchyni, jak někteří uváděli. Takto bychom nesplnili zadání spotřebního koše potravin, doporučených ministerstvem zdravotnictví a certifikaci zdravé školní jídelny,“ uvedla k výsledkům ankety vedoucí jídelny paní Jana Dreieckerová.

Kompletní výsledky ankety naleznete na webu www.jidelna.net.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru