Středa 16. říjen 2019
Svátek má Havel

Lovosice - Většina respondentů ankety Centrální školní jídelny je s kvalitou pokrmů spokojena. 74% lidí, kteří anketní lístek vyplnili, v jídelně spíše chutná. Opravdu nechutná pouze 4% respondentů.

Ankety se zúčastnilo celkem 149 strávníků. Anketa byla k dispozici na webu Centrální školní jídelny a všichni, kteří vlastní čipovou kartu, měli možnost vyplnit otázky po zadání přihlašovacího kódu. Pro cizí strávníky byl lístek k dispozici v kanceláři jídelny. Anketa si kladla za cíl zjistit, jaké jsou stravovací návyky dětí a ostatních strávníků, jaký je jejich postoj ke školnímu stravování a k jídlu obecně.

Anketa byla zaměřená především na děti, ale nakonec bylo nejvíce respondentů starších 61 let, celkem 36%, dětí ve věku 6–10 let odpovědělo 33, což představuje 23% respondentů, 16% bylo osob ve věku 41-60 let, 11% dětí, žáků a studentů ve věkovém rozmezí 11–15 let, 9% respondentů bylo ve věku 16–20 let a osob ve věku 21–40 odpovědělo 5%. 64% všech dotazníků vyplnily ženy, mužů bylo 31% a 5% respondentů pohlaví neuvedlo. Většinou vyplnily anketu osoby vlastnící čipovou kartu, tedy ti, kteří na oběd do jídelny chodí téměř každý den, celkem 56%. 30% respondentů bylo z řad cizích strávníků a 14% představovaly odpovědi osob, kterým obědy zajišťuje pečovatelská služba.

Dospělým v jídelně chutná, děti by na talíři chtěly řízek. Celkem 84% strávníků nad 20 let v jídelně chutná. Na otázku: Jídla ve školní kuchyni mi chutnají, odpovědělo 39 % respondentů ano, 45% spíše ano, 1% ne, 13% spíše ne a 2% strávníků se k otázce nevyjádřilo. Z dětí a mladistvých do 20 let je s jídly v jídelně spokojeno 58%, 42% je spíše nespokojena.

Na žebříčku oblíbených jídel se nejčastěji objevil řízek, rajská omáčka, knedlo-vepřo-zelo, buchtičky s krémem, svíčková, guláš, musaka s lilkem, koprová omáčka, lasagně a špagety po milánsku. Může překvapit, že koprová omáčka se objevila také v seznamu deseti neoblíbených jídel a to hned na prvním místě, za ní následují: fazole, ryby, rizoto, kuskus, luštěniny, pohanka, polévka minestrone, opět musaka a hrachová kaše.

Víc než 90% strávníků má rádo poctivou domácí stravu a 87% respondentů si myslí, že jídla v jídelně jsou zdravá. Na otázku, zda se strávníci domnívají, že jsou jídla vařená v jídelně zdravá, odpovědělo 52% respondentů, že ano, 35% většinou ano, 3% ne, 7% většinou ne a 3% se nevyjádřilo.

„S výsledky ankety jsme spokojeni. To, že nechutná více dětem než dospělým se dá očekávat, a je také jasné, že by měly na talíři raději hranolky a řízek než luštěniny. To ovšem není možné a není to ani správné. Budeme se postupně zabývat všemi podněty, které respondenti v anketě vypsali. Rozhodně ale neplánujeme přejít pouze na českou kuchyni, jak někteří uváděli. Takto bychom nesplnili zadání spotřebního koše potravin, doporučených ministerstvem zdravotnictví a certifikaci zdravé školní jídelny,“ uvedla k výsledkům ankety vedoucí jídelny paní Jana Dreieckerová.

Kompletní výsledky ankety naleznete na webu www.jidelna.net.

Aktuálně

Co se chystá

Lidé

Tipy na výlet

Zajímavosti

Ústecký kraj

© 2012 - 2018 | e-litoměřice.cz | Linelab.cz TOPlist

Webové stránky skupiny používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací